8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Građanska Inicijativa “Pravo na zavičaj” u Malom Stonu na Danu kamenica upozorila na …

Ston kamenice – Foto Mario Todoric/Hanza Media

Građanska Inicijativa “Pravo na zavičaj” u subotu je u Malom Stonu na Danu kamenica upozorila na “štetnost koju će zaštićenom Malostonskom zaljevu donijeti eventualna realizacija Županijskog Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje”.

U ime inicijative novinarima se obratila Nevenka Đirlić Grošeta te istaknula da je prilikom trasiranja vodnih puteva još 2008. godine utvrđena veza između lokacije Lučino razdolje te uvale Bistrina.

“Građanska inicijativa ‘Pravo na zavičaj’, koja je sastavljena od šest udruga iz Dubrovačkog primorja i šire okolice, dala je do znanja da je izgradnja Centra za gospodarenje otpadom ‘Lučino razdolje’ opasna za Malostonski zaljev jer je još u prosincu 2008. godine utvrđena povezanost prilikom trasiranja voda koje je napravio profesor Antun Šimunić“, rekla je Đirlić Grošeta.

Dodala je da se ta voda nakon 60 sati pojavila u vali Bistrina te da joj je Šimunić tada rekao da će “sve kad-tad završiti u Malostonskom zaljevu”.

Đirlić Grošeta napomenula je kako se Centar planira raditi zastarjelom tehnologijom koju Europa više ne financira te istaknula kako je reakcija predstavnika uzgajivača školjaka izostala iz straha od gubitka koncesije.

“Što će im koncesija kad im se unište kamenice. Ston svoju priču gradi na zidinama, solani i kamenicama, ali sve će to pasti u vodu ako se u Lučinom razdolju izgradi Centar za gospodarenje otpadom”, rekla je.

Kamenice – Foto Mario Todoric/Hanza Media

Napomenula je kako je taj lokalitet samo kilometar od granice s BiH te dodala kako je osobno vezana Ston od djetinjstva.
“Uništavamo biserne lokalitete, a boli me kad moja država i županija hoće uništiti ovaj lokalitet. Moramo ga čuvati kao zjenicu oka.

Hrvatska je turistička zemlja i naša gastro-ponuda je vrlo bitna u tom segmentu, moramo njegovati dobru i zdravu hranu”, istaknula je Đirlić Grošeta te ustvrdila kako župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić “daje nebulozne izjave”.

“Trasiranje koje su oni napravili bila je predstava za javnost, nema ceste, nema vode ni struje, nije riješeno zemljišno-knjižno stanje.

Bojim se što će taj projekt napraviti Malostonskom zaljevu. Hrvatska mora ići na suvremeniju tehnologiju, sustav plazme i pirolizu. Bio bi dovoljan jedan takav centar za cijelu Dalmaciju. Nemojmo dopustiti ni Lečevicu u Splitu ni Lučino razdolje”, ustvrdila je Đirlić Grošeta.

Najčitanije