8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U EU 17 a u Italiji čak 49 posto maslinovog ulja manje

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje

Prema podacima International Olive Councila, u svijetu se ove godine očekuje pad proizvodnje maslinova ulja od 14 posto a  u Europi 17 posto dok je pad prinosa u Italiji čak 49 posto u odnosu na prošlogodišnju berbu.

Lošiji urod je osobito uočljiv na jugu Apenina tako da naši prekojadranski susjedi očekuju urod od samo 243.000 tona.

U južnim i središnjim područjima pad prizvodnje je između 40 i 50 posto, dok su povoljniji klimatski uvjeti u sjevernom dijelu zemlje omogućili nešto bolje rezultate.

Inače, u Italiji se masline beru ranije prvenstveno zbog straha od još jednog napada maslinove mušice koja bi mogla drastično ugroziti urod maslina. Naime, nepovoljne vremenske prilike s čestim i brzim izmjenama hladnoće i topline, kišom i vlažnim ljetom, idealne su za snažni razvoj maslinove mušice koja je npr. 2014. značajno utjecala na smanjenje proizvodnje maslinova ulja u Italiji.

Maslina
Maslina

Španjolci očekuje pad od 6 a Grci od 19 posto, Portugalci 14, Tunižani 29 a Marokanci 15 posto, dok se loš urod bilježi i i u Južnoj Americi gdje je, primjerice u Argentini, urod slabiji 18 posto. No, za 24 posto veća proizvodnjna očekuje se u Turskoj, 8 posto u Egiptu, 7 posto u Izraelu, te 5 posto u Albaniji. U konačnici, sve navedeno će se globalno odraziti na rast cijena maslinova ulja na svjetskom tržištu, a stručnjaci posljedično očekuju i smanjenje potrošnje od 1 posto.

A.K.

Najčitanije