7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Ekolozi upozoravaju na ugroženost Ohrida, najstarijeg evropskog jezera

 

Ohridsko

Skijalište, cesta i marina prijete Ohridskom jezeru, najstarijem u Evropi, na granici Albanije i Makedonije, pa ekolozi upozoravaju da bi i ono moglo pasti žrtvom prekomjerne turističke eksploatacije.

Na području Ohridskog jezera, koje je uvršteno na UNESCO-ov popis prirodne i kulturne baštine, žive tisuće biljnih i životinjskih vrsta, među kojima je dvjestotinjak endemskih.

Stručnjaci za okoliš upozoravaju da je ta biološka raznovrsnost ugrožena nizom projekata za razvoj turističke infrastrukture u nacionalnom parku Galičici i u njegovoj neposrednoj blizini koji obuhvaćaju izgradnju skijališta, marine na jezeru i turističkih objekata te cestu koju planira sufinancirati Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Ti projekti su prijetnja za 50 ha močvare koja ima važnu ulogu u pročišćavanju vode jezera starog tri milijuna godina, tvrde aktivisti za zaštitu okoliša. Ako se ta infrastruktura izgradi, “možemo se pozdraviti s tom UNESCO-ovom baštinom”, upozorila je Aleksandra Bujaroska, makedonska odvjetnica koja se bavi ekološkim pitanjima u Makedoniji.

Ohrid je više od 35 godina na UNESCO-ovu popisu prirodne i kulturne baštine na kojemu je još tridestak mjesta. Na Ohrid se ne dolazi samo zbog prirode, nego i zbog bizantskih ikona, fresaka i crkava.

UNESCO napominje da bi se jezero moglo naći na jednom drugom popisu, onom “ugrožene baštine” i upozorava da svako mjesto koje nije dovoljno zaštićeno gubi status svjetske baštine.


Najčitanije