15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovački gradonačelnik predlaže manje ugostiteljskih stolova u …

Dubrovnik foto Boka News

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković najavio je u četvrtak na skupštini Turističke zajednice da će na idućoj sjednici Gradskog vijeća predložiti da se smanji broj stolova u povijesnoj gradskoj jezgri, iako će zbog toga u gradskom proračunu biti manje oko pet milijuna kuna, jer, kako je istaknuo, treba uvesti red u javne površine.

 Franković je izjavio kako će zbog takvog postupka sigurno biti napada na njega i na gradsku upravu te da razumije da će biti nezadovoljnih.
“To će biti težak i bolan rez, ali preživjet ćemo. Nama je cilj uvesti red u javne površine, da postoje koridori prolaska. Ne mogu u koridorima s obje strane biti stolovi. Ljudi ne mogu šetati kroz restoran jer to nije normalno”, istaknuo je Franković  i dodao da se minus u gradskom proračunu zbog najavljenog reza neće namirivati povećanjem cijena najma javnih površina.

Gradonačelnik je najavio da će se drastično smanjiti i broj štandova.

“Mi smo Dubrovnik. Ne možemo se pretvarati u grad štandova i jeftinih kineskih suvenira. Moramo biti grad izvrsnosti i izvrsnih turističkih proizvoda”, rekao je Franković.

“Kad idete u rezanje jednog dijela turističkog proizvoda, to izazove niz nezadovoljstava. Neki su možda to krivo shvatili jer naš cilj nije da ugasimo cruise turizam, nego da s njim upravljamo i smanjimo broj istovremenih dolazaka koji u ovom trenutku zagušuju Dubrovnik i znatno smanjuju kvalitetu usluge”, rekao je gradonačelnik.

“Moramo misliti i na sigurnosni aspekt jer – što bi se dogodilo da samo jedna osoba uzme petardu i baci je. Dogodio bi se stampedo i znate, nažalost, koja bi posljedica nastala. Uvijek moramo misliti i na taj aspekt”, objasnio je Franković.

Najavio je kako će se 2018. godine “disperzirati vrijeme uplovljavanja brodova”, posebice zato što brodovi kompanija Coste i MSC-a u Dubrovnik stižu u isto vrijeme.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije