Dubrovačke zidine ruše sve rekorde

Dubrovačke zidine – author Davor Barbaric

Društvo prijatelja dubrovačke starine u prva četiri mjeseca ove godine bilježi znatan porast posjetitelja na dubrovačkim zidinama, ali i na svim drugim lokacijama. Čak 23 hiljade ulaznica više za zidine u prva četiri mjeseca najavljuju jako dobru godinu, koja će prema riječima predsjednika DPDS-a Nika Kapetanića sasvim sigurno oboriti prošlogodišnji rekord od 1,1 milijun posjetitelja. Prema najskromnijoj procjeni  dubrovačke zidine posjetit će do kraja 2017. oko 1,200 000 posjetitelja.

Ukoliko se te prognoze ostvare ukupna zarada od zidina nakon plaćanja PDV-a iznosit će oko 144 milijuna kuna, od čega u gradski proračun ide 72, a Društvu ostaje također 72 milijuna kuna.

„Podaci za prva četiri mjeseca 2017. ,uz napomenu kako je Uskrs prošle godine bio u ožujku, a ove godine u travnju, su iznenađujuće dobri. Prošle godine u travnju  imali smo 60 000 posjeta, ove godine to je 82 tisuću ili čak 35 posto više. U prva četiri mjeseca lani zabilježili smo 96 000, a ove godine  119 000 posjeta, što je 23 000 ili 24 posto više. Prema ovom porastu i mojim najskromnijim procjenama 2017. za 10 posto će biti bolja od prošle godine što znači da ćemo opet oboriti rekord“, ističe Kapetanić.

Ozbiljan porast bilježe i svi drugi objekti koje je obnovilo i njima upravalja Društvo prijatelja, pa su tako Stonske zidine s prošlogodišnjih 2 900 prodanih karata u prva četiri mjeseca zabilježile 3 900 prodanih karata u istom razdoblju ove godine. Društvo ove godine očekuje najmanje 60 000 posjetitelja na prema 51 000 iz 2016. Završetkom obnove Velikog Kaštija do kraja tekuće godine u sljedećoj sezoni očekuju 100 000 posjetitelja u Stonu. Napomenimo da ulaznica za stonske zidine stoji 40 kuna.

Dubrovnik

Sokol grad u Konavlima u posljednjih pet godina od otvaranja bilježi rekord od 8000 posjeta godišnje, a u prva četiri mjeseca prodano je više od 700 ulaznica, što također govori kako će se brojke prodanih ulaznica do kraja tekuće godine podići na oko 10 000.

Napomenimo i kako u Dunavama također traju radovi na dodatnom uređenju i opremanju konavoske tvrđave, koja bi turistima trebala postati dostupnija i zanimljivija, pa u Društvu očekuju da broj posjeta Sokol gradu u slijedećoj turističkoj sezoni.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.