Dronovima prate ribolov na Skadarskom jezeru

Skadarsko jezero

Služba zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero od juče je počela da koristi bespilotne letjelice – dronove, za potrebe što efikasnije zaštite tog prostora.

“S ozbirom da je primarna uloga Nacionalnih parkova Crne Gore upravo zaštita prostora, a ujedno je ona i veliki izazov, uključivanje modernih tehnologija u ovaj proces u velikoj mjeri može pomoći nadzornicima u borbi protiv nelegalnih aktivnosti”, saopšteno je iz NPCG.

Navelis u da u okviru kampanje „Stop krivolovu“ koja se trenutno realizuje u NP Skadarsko jezero u vezi sa ribolovnim zabranom, korišćenje dronova će omogućiti da nelegalne aktivnosti u parku biti ispraćene, dokumentovane i na kraju procesuirane nadležnim državnim organima.

“Uz pomoć dronova Službe zaštite će efikasnije raditi na spriječavaju nelegalnih aktivnosti na prostorima parkova. Dronovi će se koristiti nenajavljeno, a materijali, video snimci će biti korišćeni kao dokazni materijal”, kazali su iz NPCG.

Za korišćenje dronova na terenu obućeno je 14 zaposlenih u Službama zaštite Nacionalnih parkova Crne Gore.

“Takođe, za potrebe korišćenja dronova pripremljena je i potrebna dokumentacija, a u skladu sa zakonom Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore dobilo je odobrenje za upotrebu istih od Agencije za civilno vazduhoplovstvo”, naveli su iz NPCG.

Podsjećaju da je Ambasada Kine, posredstvom Skupštine Crne Gore, donirala NPCG, između ostalog, šest dronova sa pratećom opremom kako bi omogućili lakše kontrolisanje prostora nacionalnih parkova i ulcinjske Solane, te nadzornicima olakšali da brže i kvalitetnije obavljaju redovne aktivnosti na terenu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.