14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Dani hrvatske male brodogradnje počinju 27. aprila

Brodogradnja

Na konferenciji za medije održanoj na splitskoj Zapadnoj obali predstavljen je program 9. Dana hrvatske male brodogradnje i Sajma turističkih atrakcija. – Ovaj događaj je prepoznatljiv po tome što je od svog prvog izdanja besplatan za posjetitelje, a posljednjih godina sustavno raste, te se ove godine linija šetnice ispred hotela domaćina proteže duž cijele marine i pripadajuće plaže, u dužini preko 500 metara. Na iznimnom prostoru osim domaćih plovila namijenjenih sportu, turizmu i gospodarstvu, od kojih se mnoga u moru premijerno predstavljaju upravo ovdje, ove će godine kao i uvijek do sada, predstaviti i raznovrsna ponuda nautičke, ribolovne, ronilačke, te druge opreme za more – istakao je Damir Skelin, jedan od osnivača projekta i član Organizacijskog odbora.

– Isto tako, stalno rastući segment DHMB-a je posebni izložbeno-prodajni Sajam turističkih atrakcija 2017. koji će predstaviti i tržištu ponuditi najnovije proizvode iz segmenta sportske, turističke, adrenalinske, plažne, komunalne i druge opreme namijenjene koncesionarima plaža, vlasnicima apartmana, agencijama, hotelima i ostalim turističkim subjektima. Taj iskorak nam je osigurao i prisustvo novih značajnih partnera kao što je METRO cash & carry, koji se pridružio već tradicionalnim partnerima Splitskoj banci i Eurohercu – dodao je Skelin.

Dani hrvatske male brodogradnje i Sajam turističkih atrakcija za posjetitelje se otvaraju u četvrtak, 27. aprila, u 13 sati, abit će otvoreni od 10 do 19 sati sve do nedjelje, 30. aprila, u marini Lav i šetnici ispred plaže hotela Le Meridien Lav u Podstrani pokraj Splita.

Prema riječima predsjednika udruge Dani hrvatske male brodogradnje i jednog od osnivača, Branimira Matijace, odličan odaziv hrvatskih brodograditelja ni ove godine nije izostao, te je ova manifestacija u Podstrani i nadalje centralno mjesto za predstavljanje novih plovila izašlih iz domaćih škverova.

– Sretan sam što mogu najaviti kako smo ove godine, uz 40-ak plovila na suhom i u moru, uz već poznate i provjerene modele i širok izbor nautičke opreme, posjetiteljima pripremili neka iznimna brodograditeljska postignuća. Tako kao premijera u moru stiže SEA PEARL 56, obiteljska jahta duga 18 metara, zatim Sampa 6 proizvođača Brodomehanika Brnabić, plovilo koje je izuzetan spoj tradicijskog izgleda i moderne tehnologije proizvodnje u izvedbi s jarbolom koji će još više naglasiti taj dodir s tradicijom, a posebno sam sretan što će 10 godina postojanja upravo na DHMB-u proslaviti tvrtka Monachus Yachts čija plovila oduševljavaju strane i domaće kupce – rekao je Matijaca.

Ujedno je istakao da će svoja plovila predstaviti 25 hrvatskih brodograditelja (tri iz Istre i Kvarnera, jedan s područja Zadarske županije, dva iz Šibensko-kninske, devet iz Splitsko-dalmatinske i 10 s područja Zagreba i okolice ), a na kraju zahvalio Splitsko-dalmatinskoj županiji, te Općini i Turističkoj zajednici Podstrane na višegodišnjoj podršci u organizaciji ovog događaja, koji se posljednjih godina organizira pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva turizma.

Sajam turističkih atrakcija je predstavio dopredsjednik udruge DHMB i član Organizacijskog odbora, ujedno i inicijator ovog novog segmenta u sklopu DHMB, Tomi Božiković:

– Pokretanjem ove ponude vezane uz turističke atrakcije otvorili smo se prema segmentu turizma u kojem Hrvatska još uvijek ne nudi puno više od sunca i mora. Osim što obiluje bogatstvom tradicionalnih umijeća izgradnje i proizvodnje koji su danas sve traženiji, želimo je vidjeti u budućnosti i kao destinaciju koja spaja i nudi brojne zanimljive ponude, te atrakcije koje zaokružuju našu turističku ponudu. Pri komunikaciji s novim izlagačima posebno smo obratili pažnju na adrenalinske i vodene sportove, plažne sadržaje, komunalnu opremu, eco-elektro vozila, vanjske teretane, dječja igrališta te sve za kayaking, trekking, biciklizam, kite-surfing te ostale aktivnosti na moru i u prirodi, ali i razne druge atraktivne usluge i sadržaje. O raznovrsnosti ponude ponajbolje govori činjenica kako će svoje legendarne motore na Sajmu turističkih atrakcija predstaviti Harley Davidson, a uz njega će izlagati budućnost transporta na dva kotača (ali i 4 kotača) GREYP električni bicikli hrvatskog inovatora Mate Rimca.

www.dalmatinskiportal.hr

Najčitanije