7 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan malostonske kamenice

Ston – Dani kamenice

Uz blagdan Svetog Josipa svi putovi vode u Ston na kušanje kamenica, koje su upravo u ovo doba godine najpunije i najslasnije. Ljubitelji ove delicije sa kojom su se sladile okrunjene glave i koja je postala zaštitni znak Stona, Pelješca i Dubrovačko-neretvanske županije guštaju u Malom Stonu i u Brijesti uz dobru glazbu, kamenice i kapljicu pelješkog vina.

– Ovo je veličanstveno. Stonska kamenica je nema premca, rekoše nam poklonici ove delicije koje smo zatekli na rivi u Malom Stonu neposredno nakon degustacije kamenica.

Ston – Dani kamenice

Neki su i uranili jer valja prije gužve naći parking i zauzeti dobro mjesto na malostonskoj rivi. Dan kamenica društveni je događaj jednom u godini za sve gastronaute. Svi putovi vode u Mali Ston i Brijestu gdje se obilaze brodove i maune lokalnih školjkara, degustiraju se kamenice i zalijevaju kapljicom kvalitetnog pelješkog vina. Eva je Šveđanka i u Ston je došla upravo zbog kamenica. Otkriva nam da je “njezina mjera” deset do dvadeset kamenica, što se zalije kapljicom kvalitetnog pelješkog vina.

Ston – Dani kamenice

Čisto more Malostonskog zaljeva, omjer soli i minerala koji se miješaju s kraškim izvorima slatke vode, morsko dno bogato naplavinama fitoplanktona idealni su za uzgoj kamenica.

Ipak, uzgajivači sa kojima smo razgovarali kažu da ima dosta problema a najveći je predator orada (komarča) koja uništava kamenice. Ovrata kako je nazivaju na Pelješcu učini velike štete koje se mjere milijunima kuna-kazali su nam školjkari. Sa malostonskim školjkarima na njihov dan sastala se i aktualna ministrica poljoprivrede, Marija Vučković. Obećala im je potpore za sve proizvođače koji imaju oznake izvornosti na europskoj razini. Osim toga školjakri su uspjeli riješiti dugogodišnji problem izgradnje operativnih obala što će im olakšati posao, kaza nam je Vedran Kunica.

/S.S./

Najčitanije