12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Crnogorski film Igla ispod praga prikazan na 3. Brač film festivalu

Dejan Đonović

Treći Brač film festival održan od 10. do 12. avgusta otvoren je filmom Ministarstvo ljubavi, redatelja Pava Marinkovića u prepunom Supetarskom ljetnom kinu!

Ovogodišnji Brač Film Festival započeo je jutarnjim projekcijama za djecu i filmom Mali Gangster, a nastavio se početkom radionice dokumentarnog filma koju je vodio nagrađivani hrvatski filmski reditelj i snimatelj Boris Poljak.

U sklopu Festivala otvorena je i izložba Premijere fotografkinje Marijane  Marinović, rodom Bračanke koja dugi niz godina živi i radi u New Yorku. Mladi direktor Festivala Bruno Mustić pozdravio je okupljene i zahvalio se na
sjajnom odzivu i podršci.

Festival su svojim prisustvom podržali i reditelj Pavo Marinković, glumciStjepan Perić, Jelena Jovanova, Asim Ugljen, Tihana Lazović, Slavko Sobin, Filip Mayer, Dejan Đonović, srpski producent Miroslav Mogorović, voditeljka Antonija Blaće sa suprugom Hrvojem Brlečićem, direktor Hrvatskogaudiovizualnog Centra Daniel Rafaelić, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, producentkinja Supetarskog ljeta Jasna Damjanović te direktor

Turističke zajednice Ivan Cvitanić. Crnogorski glumac Dejan Đonović, koji je na ovom festivalu predstavio film Igla ispod praga, istakao je da prvi put posjećuje Brač i da ga on umnogome podsjeća na snimanje navedenog filma, ali i na sam film. On se udobno smjestio u svoju makiju, među masline, čakale i ljude. Ostrva i poluostrva su tako puna onog iskonskog života i neke daleke sjete i ne treba im gradska vreva i panika, naveo je Đonović, tvrdeći da su filmovi koji su projekcija života na ostrvima pun pogodak.

 Onako kako se smjestila Igla ispod praga u srce Luštice, želim i BBF da se smjesti i razmjesti po cijelom Braču. Supetar je pravi ostrvski gradić. Kad si tamo, ne ide ti se nigdje, ali želiš da ti neko dođe. I eto, došao mu je Festival. Mlad, pun želje i ambicije, filmski festival, rekao je crnogorski glumac.

Smatrajući da se Festival pružio onoliko koliko su to uslovi sada dozvoljavali,
ohrabrio je mladež koja ga vodi: Glavna snaga ovog festivala je što ga vode sve mladi ljudi. Naravno, ono što im nedostaje je iskustvo, ali to se stvara vremenom. Važno je da imaju jasnu ideju gdje idu i šta im je cilj. Supetar nije dovoljno velik za veliki festival(posebno kad u bliskom okruženju imate dva jaka filmska festivala), ali je Brač dovoljno veliki da ima velik i specifičan festival filma. I ne samo to.Brač kao snimajuća destinacija, mislim da ima ogromne potencijale. Posebno zimi. Možete na miru da snimate i uživate.
Pohvalio je i selekciju dugometražnih filmova Brač film festivala: Gledao sam oba
dugometražna filma iz glavnog programa: hrvatski, „Ministarstvo ljubavi“ i
francuski „Projekt Zajedno“. Oba su dobra. Oba o ljubavi . U pitanju su komedije za izrazitom potrebno autora da se bavi ljudskom empatijom i vrijednostima kao što su život i ljubav. Posebno mi se dopao ovaj drugi.

Takođe, Đonović se sreo i sa nekima od kolega sa filmske i pozorišne scene. Imao sam prilike upoznati se i malo porazgovarati sa rediteljem Pavom Marinkovićem, snimateljem i rediteljem Borisom Poljakom, glumcima Stjepanom i Jelenom Jovanov.

Naravno, razgovarali smo o filmu i pozorištu.O čemu bi drugom? Najljepša tema na svijetu.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije