18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Ako Crna Gora ne zaštiti Solanu, nema EU

Sa konferencije foto Z.Đurić

Ukoliko želi da postane punopravni član EU, Crna Gora mora imati Natura 2000 mrežu zaštićenih područja i u sklopu nje zaštićeno područje ulcinjske Solane, ali i pojačati kontrolu nad već proglašenim zaštićenim područjima.

To je predstavnicima državnih institucija poručio Vedran Nikolić iz Generalnog direktorata za životnu sredinu Evropske komisije, na radionici posvećenom projektu uspostavljanja evropske mreže zaštićenih područja u Crnoj Gori.

Natura 2000 je uspostavljena 1992. i pokriva 18 odsto kopnene teritorije u državama članicama EU, kao i oko četiri odsto morskih voda, te predstavlja najveću ekološku mrežu na svijetu.

Mreža Natura 2000 obezbjeđuje zaštitu za preko 200 stanišnih tipova i više od 1000 rijetkih i ugroženih vrsta.

Djelovi crnogorske teritorije koji budu nominovani i proglašeni Natura 2000 područjima postaće dio zajedničke prirodne baštine i biodiverziteta EU.

„Natura 2000 područja nijesu pod strogom zaštitom koja isključuju sve ljudske aktivnosti. Pristup očuvanju i održivoj upotrebi je mnogo širi, i u većoj mjeri usredsrijeđen na ljude koji sarađuju sa prirodom. Iako su područja Natura 2000 mreže odabrana isključivo na osnovu naučnih kriterijuma, zemlje članice moraju osigurati da se njima upravlja na održiv način, kako ekološki tako i ekonomski”, kazala je generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović.

Ona je pojasnila da se Crna Gora nalazi na polovini sveobuhvatnog istraživanja, odnosno mapiranja kopnenog dijela svoje teritorije, vezanog za vrijedna staništa, divlje vrste biljaka i životinja, a posebno ptica.

Ulcinj solana
Ulcinj solana

Vedran Nikolić je objašnjavajući koje mjere zaštite Crna Gora treba da preduzme rekao da misli na one u  nacionalnim parkovima i drugim zaštićenim područjima.

“Na konkretne korake u proglašavanju morskih zaštićenih područja, zaštitu ptica i drugih zaštićenih životinja, posebno u kontekstu istraživanja koja Crna Gora planira raditi u Jadranskom moru“, kazao je Nikolić.

Direktor Direktorata za energetiku u Ministarstvu ekonomije Miodrag Čanović je objasnio da je energetika jedna od strateških grana i da bi trebalo biti vrlo obazriv kada je u pitanju odabir zaštićenih zona.

“Sektor energetike karakteriše veliki energetski potencijal: ugalj, hidro, potencijal biomase, vjetro i solarni potencijal koji je nedovoljno iskorišten. Tu je i nedovoljna energetska efikasnost, kao i zavisnost od uvoza struje i fosilnih goriva. Vlada je 2014. usvojila Strategiju razvoja energetike do 2030. godine. Imamo veliki broj projekata, a među njima i izgradnja novih energetskih objekata. Ugovorima je predviđena izgradnja 53 male hidroelektrane, ukupne snage 94 megavata. Trenutno je završena izgradnja 12 hidroelektrana, od kojih je 11 steklo status povlašćenog proizvođača, dok se jedna nalazi u probnom radu”, rekao je između ostalog on.

Nije dovoljno prepisati praksu EU

Vedran Nikolić je kazao da je važno pravilno prenijeti odredbe EU zakonodavstva u domaće, ali da je mnogo važnija njihova  primjena.

„Ona zahtijeva i dobre administrativne kapacitete u  službama u državnim institiucijama, podrazumijeva saradnju sa civilnim sektorom i stručnjacima.  Crna Gora danom pristupanja mora imati gotov plan Natura 2000 mreže i  pokazati da može njom upravljati. Pri tom mislim, na primjer, na adekvatne i konkretne mjere zaštite ulcinjske Solane”, rekao je on.

/D.Peruničić/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije