12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Crikvenica u užem krugu za Istanbulsku nagradu gradu prijatelju okoliša

Crikvenica

Crikvenica je odabrana u uži izbor kandidiranih mediteranskih gradova za dodjelu Istanbulske nagrade gradu prijatelju okoliša nagrade (Istanbul Environment Friendly City Award), saopštilo je u srijedu Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Hrvatske.

Ta se nagrada dodjeljuje prvi put a uz Crikvenicu u užem izboru su Izmir u Turskoj i Tel Aviv-Yafo u Izraelu.

Nagrada je osnovana u okviru Mediteranskog programa za okoliš Ujedinjenih naroda (UNEP/MAP) i Konvencije o zaštiti morskog okoliša i obalnog područja Sredozemlja (Barcelonske konvencije) i dodjeljuje se mediteranskim obalnim gradovima koji imaju naglašena obilježja održivosti odnosno smanjuju svoj utjecaj na okoliš i klimatske promjene.

Mogućnost prijave na prvi otvoren natječaj za dodjelu ove nagrade imali su obalni gradovi bez obzira na veličinu, a kriteriji za selekciju su zaštita prirode i bioraznolikost, izgrađen okoliš, društvena, ekonomska i kulturna održivost i upravljanje. Prijave je vrednovalo stručno tijelo UNEP/MAP-a i tako napravilo uži izbor.

Konačno rangiranje za prvo dodjeljivanje nagrade provodi se elektroničkim javnim glasanjem u trajanju od dva tjedna, a počelo je 7. novembra.

Podršku Gradu Crikvenici u pokušaju da osvoji tu vrijednu nagradu kao priznanje za dosadašnje aktivnosti na području održivog razvoja obalnih gradova može se dati glasovanjem na linku http://planbleu.org/en/istanbul-environment-friendly-city-award-public-voting-open-until-21-november-2017, navodi Ministarstvo u saopštenju.

Nakon rangiranja na temelju elektroničkog javnog glasanja, žiri za dodjelu nagrade kojeg čine predstavnici Biroa Barcelonske konvencije i predsjednik Upravnog odbora Mediteranske komisije održivog razvoja, donijet će odluku kojem gradu će biti svečano uručena nagrada na 20. sastanku ugovornih stranaka Barcelonske konvencije u prosincu u Tirani.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije