12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

CDPR pola stoljeća aktivnosti u borbi protiv raka

Budva – city light

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) u saradnji sa firmama Studio Mouse, Primodesign i Montenegro Metropolis Media, postavilo je plakat – poster „50 godina aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori” na  lokacijama na jugu Crne Gore gdje je to bilo moguće (Bar, Budva i Kotor) povodom obilježavanja nastanka Društva Crne Gore za borbu
protiv raka koje je osnovano u Titogradu, današnjoj Podgorici, davne 1967. godine.

To znači naravno da se ove godine navršava pola stoljeća aktivnosti u borbi protiv raka kod nas. Posteri koji su postavljeni na predviđenim mjestima, tzv panoima – City Light, podsjećaju na pedeset godina aktivnosti u borbi protiv raka, kako starog Društva, tako i njegovog nasljednika Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR). Oni istovremeno osim podsjećanja imaju zadatak da opomenu i pozovu građane da pored naše stalne borbe protiv raka, treba zajedno da učestvujemo u tome i pobijedimo opaku bolest koliko je to moguće.

Prvi predsjednik Društva bio je Akademik Ljubomir Rašović, potpredsjednici dr Nikola Ivović i Milo Kralj, a sekretar dr Petar Martinović. Upravni odbor su sačinjavali ugledni intelektualci i javne ličnosti toga vremena (ljekari, pravnici, ekonomisti, pisci, političari, kulturnjaci …, među kojima dr Bato Pešić, Čedo Šćepović,dr Bećko Lakić i drugi).

Radiološki institut koji je postao specijalizovana ustanova za liječenje oboljelih od raka počeo je da se radi te iste, 1967. godine. Danas je to nova, savremena i odlično opremljena ustanova – Klinika za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore, koja opslužuje pacijente, kako iz cijele Crne Gore, tako prema potrebi i one iz regiona. Ono što izdvajamo i jako je interesantno za javnost je sljedeće, a to je da je Društvo Crne Gore za borbu protiv raka još prije 46. godina, tj od 1 do 8. marta 1971. godine, u Crnoj Gori po prvi put organizovalo i Nedjelju borbe protiv raka zajedno sa društvima za borbu protiv raka Republika bivše SFRJ. Takođe treba naglasiti da je Nedjelja borbe protiv raka 1973. godine bila posvećena problemu pušenja i raku pluća po prvi put na ovim prostorima. U to vrijeme Nedjelja borbe protiv raka je postala tradicionalna, a Društvo je u ono vrijeme imalo odličnu saradnju sa Crvenim krstom Crne Gore i  Jugoslavije. Nastavak tradicije i aktivnosti u borbi protiv raka u Crnoj Gori vezuje  se za Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR), koje je osnovano  5. novembra 2001. godine i baštini tradiciju Društva Crne Gore za borbu protiv raka koje je smrću velikog broja kadrova – entuzijasta,  ratnim okruženjem, kao i raspadom bivše domovine – SFRJ prestalo da postoji početkom devedesetih godina dvadesetog stoljeća. Na ovaj način podsjećamo javnost na 1967. godinu i početak  aktivnosti, kao i pionire u borbi protiv raka u Crnoj Gori. Istovremeno smo uvjereni da se od nastanka tadašnjeg Društva Crne Gore za borbu protiv raka, ali i 2001. godine nastavkom aktivnosti nasljednika CDPR-a, svih proteklih 50. godina Crnom Gorom širi ideja humanosti sa jedinim mogućim ciljem, a to je pomoći oboljelima od ove opake, ali danas ipak izlječive bolesti.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije