7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Cavtat dobija podmorski arheološki park za turiste-ronioce

Cavtat – foto Boka News

 u podmorju cavtatske uvale Tiha zaživjet će za turiste-ronioce podmorski arheološki park, a Cavtat će dobiti podmorski muzej s interaktivnim centrom za posjetioce na kopnu. BluMed je međunarodni mediteranski program, a hrvatski partner je županijska razvojna agencija DUNEA.

Veliku pomoć u realizaciji BlueMed projekta pružit će opština Konavle. Zamjenik načelnika Božo Lasić podsjeća da je u podmorju Tihe više nalazišta s amforama već zaštićeno čeličnim kavezima, a cilj je načiniti i centar u kojem će se prezentirati podmorje onima koji ne rone. Muzej bi se mogao naći u objektu Turističke zajednice ili novoj zgradi opštine.

– Cilj je promovisti znanost a muzej je zanimljiva poveznica koja dokazuje da je još u doba Epidaura postojala globalizacija, da su amfore trgovinom spajale Mediteran. Možda muzej proširimo i segmentom povijesti ribarstva – kaže nam Lasić.

Sa zagrebačkog Sveučilišta sudjeluje FER-Fakultet za računarstvo i elektrotehniku, odnosno Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije (LABUST). Cilj je da arheopark i muzej postanu okosnica razvoja turizma koji će privući zaljubljenike u svijet podmorja i ronioce-turiste.

Posjeti lokalitetu radi zaštite bit će kontrolisan, za grupe manje od pet ronilaca koje bi vodio stručnjak.

Najčitanije