12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Brač – Hrvatska je prvak svijeta u branju maslina

Prvaci u branju maslina

Reprezentacija Hrvatske prvak je svijeta u branju maslina na prvom Svjetskom prvenstvu u branju maslina, koje je održano u Postirima na Braču.

Uz Hrvatsku su nastupile još maslinarske reprezentacije iz Italije, Slovenije, Grčke, Crne Gore, Mađarske, Francuske, Nizozemske i dalekog Novog Zelanda.

Pobjedničke medalje izrađene od bijelog bračkog kamena, na svečanosti u hotelu Palastura uručio im je župan Blaženko Boban, izaslanik predsjednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića.

On je obećao svesrdnu pomoć splitsko-dalmatinske županije u organizaciji ovakvog natjecanja te je svima uputio čestitke na dobro odrađenom poslu.

Hrvatski reprezentativci ubral su 107,6 kilograma maslina, a to je za 21 kilogram više nego drugoplasirana reprezentacija. Do pobjede ih je vodio kapetan Tonko Škarić koji se smatra najbržim beračem maslina na Braču.

– Zaista sam sretan što smo bili najbolji i što smo postali prvaci. Cijela naša ekipa djelovala je uigrano i složno. Dugo ću pamtiti ovaj dan jer ne postaje se tek tako svjetski prvak, a masline su moja velika ljubav – kazao je sa smiješkom na licu i pobjedničkom medaljom na prsima.

Drugo mjesto pripalo je reprezentativcima Nizozemske koji su ubrali 86,4 kilograma maslinovog ploda dok je treća bila reprezentacija Mađarske s 84,4 kilograma maslina.

Svi učesnici Prvog svjetskog prvenstva u branju maslina dobili su na poklon bocu maslinovog ulja koje je napravljeno od maslina koje su ubrali svojom rukom s ugraviranim logom natjecanja te zahvalnice u znak sjećanja.

Pogledajte semafor

1. Hrvatska 107,6 kg,
2. Nizozemska 86,4 kg,
3. Mađarska 84,4,
4. Novi Zeland 82,4.
5. Crna Gora 77,4
6. Grčka 75,4
7. Italija 62,6
8. Slovenija 54,0
9. Francuska 31,4 kg.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije