12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Biokovo jutros najhladnije s -12, bura činila štetu

Bura
Bura

Temperature zraka u cijeloj Dalmatinskoj zagori jutros su bile ispod 0 stupnjeva, a najhladnije je bilo u planinskom području

Najavljeno zahlađenje stiglo je u Dalmaciju. Jutros bilježimo najhladnije jutro u dosdašnjem toku novembra. Temperature zraka u cijeloj Dalmatinskoj zagori jutros su bile ispod 0 stupnjeva, a najhladnije je bilo u planinskom području.

Najniža temperatura jutros izmjerena u Hrvatskoj iznosila je -12 stupnjeva Celzijevih, a izmjerena je na biokovskom vrhu Sv. Juri. Hladno je bilo i na drugim planinama, meteorološka postaja na Promini izmjerila je -5 stupnjeva, a na Zvjezdanom selu Mosor bilo je -3 stupnja. Zahlađenje se osjetilo i posvuda uz obalu i na otocima, tako su temperature zraka uz obalu bile od 1 do 4 stupnja, a na otocima od 4 do 6 Celzijusevih stupnjeva.

Iako je tijekom noći prevladavlo vedro puhala je jaka bura s olujnim udarima. Najjača bura jutros puše na Makarskoj rivijeri, u Brelima je jutros izmjeren udar bure od 111 km/h. Na splitskom području bura puše na udare do 90 km/h. Bura je tijekom noći ponegdje radila štete u Dalmaciji, pa je bilo slučajeva slomljenih grana, srušenih stabala, a bilo je čak i ponešto srušenih prometnih znakova.

Zbog olujnog vjetra zatvorena je autocesta od Sv. Roka do Posedarja, zatvoren je i Paški most i Maslenica.  Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije: Sumartin-Makarska, Lopar-Valbiska i Prizna-Žigljen; katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula-Hvar-Split; i  brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak.

foto Dalmacija News
foto Dalmacija News

Zanimljivo, jutros je bura donijela sniježne pahulje s Velebita sve do otoka Paga. Tokom dana će se zadržati hladno, tako da gotovo nigdje u Dalmaciji najviše temperature neće biti dvoznamenkaste. Još jedna hladna noć je pred nama kada je mraz čak moguć uz obalu, ali će bura postupno slabiti.

Rade Popadić

Dalmacija News

 

Najčitanije