Bez hitne akcije ostaće gole hridi

Ubijena riba dinamitom

Samo na području opštine Ulcinj oko 30 osoba „bavi se“ izlovom ribe pomoću eksploziva. Koliko ih je duž kompletne crnogorske obale jedino ribe znaju, jer im puca svakodnevno. Sa krivolovom se ne staje ni tokom unaprijed najavljenih zvaničnih sportskih takmičenja…

Tako u proteklih nekoliko godina nijedan međunarodni kup u podvodnom ribolovu u Crnoj Gori nije prošao, a da ribolovci nijesu pod vodom nailazili na slike užasa i tone ubijene ribe na isturenim pozicijama od Ulcinja do Boke. Slična stvar se dogodila 22. aprila na takmičenju u Budvi odakle su snimci obišli region i potvrdili ono što u Crnoj Gori svi znaju nezvanično, a samo jedna opština i formalno. Ulcinjski projekat Opština Ulcinj jedina je u Crnoj Gori protekle dvije godine prikupljala podatke o ovoj pojavi koja je u savremenim evropskim zemljama iskorijenjena u 20. vijeku. Riječ je o monitoringu obale koji uključuje i evidenciju nelegalnih aktivnosti poput krivolova eksplozivom.

dinamit

Kako je Pobjedi saopšteno iz Kancelarije za međunarodnu saradnju i projekte u Ulcinju – koja uz podršku Kraljevine Norveške sprovodi projekat Održivi razvoj morskog i obalnog ekosistema posredstvom očuvanja morske faune – ubijanje ribe nedozvoljenim sredstvima, odnosno improvizovanim eksplozivnim napravama (dinamitom) rasprostranjeno je, pogotovo za vrijeme mrijesta ribe.

– Na osnovu analize kritičnih tačaka koju smo obrađivali u toku protekle dvije godine, primijetili smo da su najugroženije pozicije rt Đerane, Žuti brijeg, Široki zaliv, Bašbuljuk, i uvala Valdanos koje su identifikovane kao kritične tačke na kojima se riba lovi improvizovanim eksplozivnim napravama. Nakon mnogobrojih sastanaka koje smo imali sa partnerima u projektu, a to su Uprava policije, Uprava za inspekcijske poslove, Ministarstvo ruralnog razvoja i poljoprivrede i KSR Bojana, upoznali smo ih sa problemom i obavili zajednički monitoring najugroženih pozicija – navode iz Kancelarije.

Zvanični spisak lica koja se bave ovom vrstom nelegalne aktivnosti nemaju jer su to operativni podaci Uprave policije.

– Na osnovu informacija lokalnih ribara, te Uprave policije koja ovo potvrđuje, broj osoba koje se bave ovom vrstom nelegalne aktivnosti obuhvata oko 30 lica. Samo u Ulcinju… – kažu učesnici projekta monitorniga. Prema njihovim riječima, najveći problem za procesuiranje dinamitaša je pribavljanje čistih i jasnih dokaza jer ubijena riba ne služi kao dovoljan materijalni dokaz na sudu.

Igor Perić

Opširnije na www.pobjeda.net/protected/listalica/2017-04-30/#13/z

2 Komentari

  1. Pa dobro dokle ćemo robovat izlizanim i prežvakanim frazama kako za ovo ili ono “nema dovoljno dokaza”, pa onda nema ni odgovornosti? Dokle??? Možemo li mi, “prepisat” nešto iz normalnih i krštenih zemalja koje su ovom i sličnom divljaštvu stale na put, ako već sami ne znamo kako !? Ili nećemo!?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.