16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Bar – promovisano ulje sa masline stare 2.462 godina

Stara maslina Bar
Stara maslina Bar

Društvo maslinara Bara premijerno je u Crnoj Gori predstavilo ekskluzivno ekstradjevičansko maslinovo ulje dobijeno od plodova legendarne Stare masline na Mirovici u Starom Baru, čija je zvanična starost prema nalazu turskih eksperata 2.462 godine.

Ulje iz berbe 2015. upakovano je u numerisanu originalnu drvenu i staklenu ambalažu, u bocama od 0,25 litara, kojih je svega 13 u seriji.

“Ovo je promotivna serija koja nije u prodaji, i to ulje, plod saradnje UNIDA i našeg Društva, već sada je zaštitni znak i ovog Društva i Bara i crnogorskog maslinarstva. Nakon što je utvrđena starost masline i za to dobijen sertifikat, obavljena je kontrolisana berba plodova sa Stare masline, potom njihova kontrolisana prerada i nabavljene posebne numerisane kutije. Svjetska premijera bila je u Splitu u novembru na simpozijumu najvećih svjetskih stručnjaka iz oblasti maslinarstva, prikazano je na sajmu u Torinu, a sada prvi put zvanično u Crnoj Gori”, rekao je “Vijestima” predsjednik Društva Ćazim Alković.

Na degustaciji su posjetioci probali ekstradjevičanska ulja četvorice proizvođača iz Bara i jednog iz Ulcinja, te 11 hrvatskih uljara i to od sorti: koratina, lećina, krvavica, maurino, buža, bjelica, pišolina, štorta i askolana iz Hrvatske i domaće žutice.

“Ovo je pravi ‘oliobar’, sa ciljem da što više ljudi nauči da prepozna što je mlado ulje. Ulje koje sam ja izložio je miks naše žutice i istarske bjelice, jer mislim da su naša ulja meka, što zbog sorte, što zbog kasne berbe. Kad se degustira maslinovo ulje, prvo se čaša zagrije u ruci, da ulje otpusti miris. Potom se proba i mora biti note voćnosti, iskusan ocjenjivač prepoznaje čak i okus rajčice, banana, zelene jabuke”, kazao je sekretar Društva Dino Mujić, čije su palačinke prelivene maslinovim uljem bile pravi hit desert.

Podsjetivši da su kiseonik, svjetlost i temperatura “veliki neprijatelji” za čuvanje maslinovog ulja, mr Stoja Ljutica sa Biotehničkog fakulteta je rekla da je Ministarstvo poljoprivrede sa 10.000 eura opremilo laboratoriju fakulteta u Baru za panel senzorskih ocjenjivača maslinovog ulja kojih je sada 15 u Crnoj Gori.

“Bilježimo stalni kvalitativni iskorak u proizvodnji, na prvoj Maslinijadi prije 15 godina ulja su imala po 16 procenata slobodnih masnih kiselina, a danas mnogo naših proizvođača pravi ekstradjevičansko ulje sa manje od 0,8 posto tih kiselina”, rekla je Ljutica.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije