Bar – grade maslinarski put

Maslinarski put
Maslinarski put

Maslinari sa područja barskog sela Kunje su se prije manje od pola godine organizovali i udruženo krenuli u izgradnju maslinarskog puta koji vodi centralnim dijelom maslinarskog kompleksa Mamole. Do sada je ugrađeno 65 metara kubnih betona i za potpuni završetak puta nedostaje betoniranje još samo 200 metara, za koji im je zafalilo novca. Očekuju pomoć od Opštine I institucija.

Kako je kazao Ćazim Alković, Društvo maslinara Bar je sa zadovoljstvom prihvatilo tu ideju i pridružilo se preduzimljivim maslinarima. Takođe, i u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja su prepoznali značaj ovog puta i posvećenost vlasnika maslinjaka da ga brzo završe i za kratko vrijeme su odobrili značajnu finansijsku pomoć.

Grupa entuzijasta sa tog područja koji su inače pokretači mnogobrojnih projekata za opšte dobro se organizovala i krenula u prikupljanje sredstava. Finansijska sredstva su prvenstveno izdvojili vlasnici maslinjaka, ali nije izostala ni pomoć ostalih mještana Kunja i drugih prijatelja koji su prepoznali iskrene nemjere maslinara.

Nakon označavanja trase u dužini od 1150 metara pristupilo se probijanju i nasipanju puta.

“Nije bilo lako probiti kilometer puta, ali spremnost svih vlasnika maslinjaka da se zbog praoširenja puta nekome poruši stara međa, nekome otkine smokva ili hrast i slično je značajno olakšalo posao. Svi maslinari ističu posebnu posvećenost maslinara Mahmuta Alića koji je tokom ljetnjih vrućina rukovodio radovima na putu i ističu i njegovu energičnost u prikupljanju finansijskih sredstava”, priča Alković.

Do sada je ugrađeno 65 metara kubnih betona i za potpuni završetak puta nedostaje betoniranje još samo 200 metara. Maslinarima iz Kunja ne nedostaje snage i volje da urade još preostalih 200 metara, ali im nedostaju finansijska sredstva za nabavku materijala.

“Ovako uspješan projekat zaslužuje podršku Opštine Bar, Ministarstva i drugih institucija i pojedinaca. Jer, prava šteta bi bila da put ne bude završen prema planu. Društvo maslinara će sigurno prema mogućnostima pomoći završetak puta, jer su se njegovi predstavnici na terenu uvjerili u koristi koje on donosi.  Potvrdilo se ono za što se  u Društvu maslinara bore i promovišu, a to je da bez ogovarajućih maslinarskih puteva ne možemo govoriti o savremenom maslinarstvu”, navodi se u saopštenju.

Društvo maslinara podržava maslinare Kunja i nada se da će i Opština Bar kao i druge instirucije pružiti za njih minimalnu pomoć koja će za maslinare i maslinarstvo biti velika i koja će omogućiti da se u izgradnji  puta dođe do cilja.

 

Izvorwww.rtcg.me
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.