11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U Albaniji beatificirano 38 katolika, ‘mučenika’ iz vremena Envera Hodže

Skadarska katedrala Sv Stjepana-prvomucenika u Albaniji
Skadarska katedrala Sv Stjepana-prvomucenika u Albaniji – 5.novembar 2016. – foto laudato.hr

Više hiljada katoličkih vjernika okupilo se u subotu u albanskom gradu Skadru kako bi sudjelovali u ceremoniji beatifikacije, proglašenja blaženim, 38 katolika koji su mučeni i ubijeni u vrijeme komunističke diktature tadašnjeg albanskog čelnika Envera Hodže.

Vjersku službu u katedrali sv. Stjepana u Skadru predvodio je kardinal Ernest Simoni, kojega je poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo nedavno imenovao kardinalom, a koji je i sam preživio zatvor.

Papa Franjo službeno je u travnju ove godine proglasio mučenicima nadbiskupa Vincenca Prennushija i još 37 redovnika umrlih u zatvoru ili ubijenih tijekom režima komunističkog diktatora Envera Hodže, koji je progonio vjerske vođe i vjernike.

Procjenjuje se da je blizu 40 posto albanskog stanovništva muslimanske vjere, te nešto iznad 20 posto pravoslavne i 13 posto katoličke te također da je visok postotak građana koji su ateisti.

U vrijeme komunističkog režima od 1944. do 1991. na vrlo isključiv način propagiran je ateizam, a 1967. zatvorene su sve crkve i džamije. Nakon pada komunizma 1991. godine, u Albaniji je povećan broj kršćana. Rimokatolička crkva  ima svoje predstavništvo u gradu Skadru.

/Hina/

Najčitanije