200 svjetskih naučnika: “Trajno zabraniti kočarenje u Jabučkoj kotlini”

Spasimo Jadran

Više od 200 istraživača sa sveučilišta i istraživačkih instituta diljem svijeta potpisalo je apel za zaštitu Jabučke kotline smještene u međunarodnim vodama središnjeg Jadrana, između Italije i Hrvatske.

Uoči 41. zasjedanja Opće komisije za ribarstvo na Mediteranu (GFCM) u Crnoj Gori pri kojem će se raspravljati o prijedlogu MedReActa i Projekta za obnovu Jadrana da se uspostavi područje ograničenog ribarstva (FRA) na području koje je zatvoreno za koćarenje, više od 200 istraživača zatražilo je da se Jabučka kotlina trajno zatvori za koćarenje.

Jabučka kotlina, s maksimalnom dubinom od 200-260 metara, sadrži jedinstvene geomorfološke i oceanografske značajke. Smatra se jednim od najvažnijih bitnih staništa riba u Jadranu gdje se nalaze mrijestilišta i rasadnici komercijalno važnih vrsta kao što su oslić i škamp. Prekomjerno ribarstvo, a naročito koćarenje, uzrokovalo je pad ribljih zaliha ugrožavajući njihova osnovna staništa poput onih u Jabučkoj kotlini.

-Ja sam ga potpisao jer bismo trebali pokušati povratiti određene biološke raznolikosti mora kakve smo nekoć imali – izjavio je Daniel Pauly, profesor ribarstva u Kalifornijskom centru Sveučilišta British Columbia u Kanadi, poznatom po studijama o utjecaju ribarstva na morski okoliš.

-Zaštita od koćarenja hitno je potrebita – rekao je Callum Roberts, profesor i oceanograf na Sveučilištu u Yorku. “Bez toga, Jadran će nastaviti svoj dugi put prema ribarstvenoj irelevantnosti”.

-Dok na kopnu šume osiguravaju održavanje biološke raznolikosti, u moru je to strukturna i funkcionalna cjelovitost morskog dna koje omogućava otpornost eksploataciji – rekao je Carlo Cerrano s Odjela za životne znanosti i okoliš s Politehničkog Sveučilišta Marche. “Dugoročno, bez zdravog staništa niti jedna vrsta ne može preživjeti. Kočarenje nije održivo.“

-Kao istraživač koji je upoznat s utjecajem koćarenja na bentoske ekosustave i koji dobro poznaje ekološku ranjivost Jadranskog mora, a osobito njegovih najdubljih zona, čvrsto vjerujem da bi očuvanje Jabučke kotline trebao biti prioritet za očuvanje bioraznolikosti i upravljanje resursima Jadranskog mora – izjavio je Antonio Pusceddu, profesor na Odsjeku za životne znanosti i okoliš Sveučilišta Cagliari.

Osim brojnih podrški iz znanstvene zajednice, uspostavljanje područja ograničenog ribarstva u Jabučkoj kotlini dobilo je potporu Europske unije koja ju je uvrstila među obveze EU za očuvanje oceana tijekom konferencije Our Ocean održane na Malti 5. i 6. oktobra. Sve što je sada potrebno je da Opća komisije za ribarstvo na Mediteranu službeno utvrdi područje ograničenog ribarstva.

-Stvaranje Područja ograničenog ribarstva u zoni koja se desetljećima smatrala prioritetom za očuvanje resursa i ranjivih ekosustava bio bi prvi konkretan korak za oporavak Jadrana i budućnost njegovog ribarstva – zaključila je Domitilla Senni iz MedReAct-a i koordinatorica Projekta za oporavak Jadrana.

Podijeli

1 komentar

  1. E što nama nije bliža ta kotlina dinamidom (grbaljsko-krtoljski-luštički žargon) to jest nobelom važi za onoga tužioca bismo sve preorali jerbo koča više nemamo sve su pasale pu Izalije prevozeći izbjeglice.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.