17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

20. Maratona lađa – pobjednik Gusar iz Komina

Maraton lađa Foto Denis Jerković / Hanza media

Dodjelom odličja najuspješnijim posadama 20. jubilarnog Maratona lađa na Neretvi u subotu navečer u Pločama završene su svečanosti te manifestacije, a prelazni štit knez Domagoja težak 37 kilograma pobjedničkoj posadi Gusara iz Komina predao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a  zlatne medalje izaslanik predsjednice Republike Mate Granić.

Jandroković je istaknuo kako je Maraton lađa na Neretvi iznimno važan za Neretvanski kraj.

“Ovogodišnji Maraton lađa potvrdio je svoj status kultnog događaja u ovom dijelu Hrvatske, odnosno u Neretvanskom kraju,” rekao je Jandroković.

Po njegovim riječima Maraton lađa podsjeća nas na bogatu hrvatsku povijest i tradiciju i pridonosi jačanju identiteta Neretvanskog kraja, ali i Hrvatske u cjelini.

Pobjedničkoj posadi Gusara iz Komina, kojoj je ovo šesta titula pobjednika Maratona lađa Neretve i najtrofejnija je posada u povijesti tog natjecanja, pripao je i mali Domagojev štit u trajno vlasništvo.

Drugoplasiranoj posadi Argo iz Bjelovara, čiji j trener Nikica Ljubek, sin proslavljenog hrvatskog kanuiste Matije Ljubeka, uručene su srebrne medalje i mali Domagojev štit u trajno vlasništvo dok su posadama Stabiline i Crnog puta, koje su podijelile treće mjesto, uručene brončane medalje i također mali Domagojev štiti u trajno vlasništvo.

Na završnoj su ceremoniji 20. Maratona lađa na Neretvi uručene i posebne plakete za 5 posada koje su sudjelovale u svih dosadašnjih 20 Maratona lađa a to su: Šarić Struga, Torcida-Ploče, Baćina, Gusari-Komin i Rogotin.

Također su uručene i posebne plakete petorici veslača koji su se natjecali u svih dosadašnji Maratona lađa na Neretvi, a to su: Zoran Parabena, Nino Radonić, Josip Mareljić, Damir Franić i Frane Beacons.

Posebna plaketa uručena je Hrvoju Medaku koji je sa 17 osvojenih odličja najtrofejniji veslač u dosadašnjih 20 Maratona lađa na Neretvi.

Plakete su također pripale i 23 posadama koje su sudjelovale na 15 od ukupno dosadašnjih 20 Maratona lađa na Neretvi, a plakete su dodijeljene pojedincima zaslužnim za razvoj ove manifestacije.

Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u starim izvornim plovilima (lađama) u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometar od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu i tradicionalno tu manifestaciju prati više desetaka tisuća gledatelja iz Neretvanskog kraja ali i turista. Maraton lađa na Neretvi se afirmirao kao jedna od najmasovnijih sportsko-turističkih atrakcija u Hrvatskoj.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije