10 C
Kotor

Slušaj online radio

Znate za brod Condura Croatica ?

Condura Croatica brod
Condura Croatica brod

Povijesna priča o Ninu je ponajviše vezana za blagostanje i življenje temeljeno na soli kao i na dugoj pomorskoj tradiciji te prepoznatljivim brodovima Condura Croatica. Ovi su brodovi pronađeni na ulazu u ninsku luku 1966. godine, a izvađeni dvanaest godina da bi u Zadru započela njihova desalinizacija, konzervacija i restauracija. Iz povijesnih papira može se razaznati da su plovili krajem 11. i početkom 12. stoljeća, a pretpostavlja se da je upravo njih spominjao car Konstantin Porfirogenet u 10. stoljeću kad je govorio o starohrvatskoj ratnoj mornarici. To je i glavni razlog da su brodovi nazvani Condura Croatica.

Postoje i određene zanimljivosti koje ga karakteriziraju, to su najmanji, ali i najubojitiji ratni brodovi u svjetskoj povijesti kojih su Hrvati – potvrđuje opis bizantinskog cara Porfirogeneta – imali osamdesetak. Bili su dugi oko 7-8 metara, uski i građeni klasičnim načinom s rebrima i oplatom spojenom drvenim i željeznim čavlima. U slučaju povoljnog vjetra podizalo bi se četvrtasto jedro, a koristili su se kao brzi brodovi na vesla.

Pomorstvo ovog akvatorija je vrlo zanimljivo, pa tako saznajemo da su brodovi napravljeni i vjerojatno plovili u vrijeme hrvatskih narodnih vladara Krešimira IV. i Zvonimira. Povijesni zapisi također govore da je u vrijeme kralja Krešimira IV. Hrvatska imala čak 20 tisuća veslača na kondurama. Neki izvori također ističu da je kralj Tomislav samo u Ninu imao spremno 15 000 veslača na kondurama.

Pronađena Condura Croatica danas se nalazi u Muzeju ninskih starina u posebnom paviljonu, a jedna replika izložena je u moru pokraj Donjeg gradskog mosta. No, to nije sve – u istom se muzeju može vidjeti i kopija dijela broda Serilije Liburnice iz 1. stoljeća, istog onakvog kakvi su pronađeni u antičkoj luci staroga Nina u današnjem Zatonu. Povijest pomorstva pogledajte u spomenutom muzeju, ali na poseban način ove ploveće ljepotice možete vidjeti ako pogledate na pučinu jer plitkim ninskim morem plovi stotinjak drvenih brodova, remek-djela tradicijske brodogradnje, koji se nazivaju ninskim kaićem, plazuljom ili batelom. Vidjeti ih, pa i zaploviti u njima, istinski je susret s tradicijom i užitkom u isto vrijeme. Prošlost i sadašnjost udružili su se u Ninu zbog vas… To je baš lijepo i atraktivno.

Najčitanije