7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Znate li ko je izmislio lazarete?

Lazaret - Venecija
Lazaret – Venecija

Gradovi koji svoj prosperitet duguju trgovini plašili su se epidemija kuge više nego ikakvih vojski i osvajača. Venecija je 1428. odlučila da svi ljudi i sva roba koji pristižu iz dalekih krajeva moraju određeno vrijeme provesti na otočiću Santa Maria di Nazareth.

Roba je bila pohranjena u skladištu s velikim prozorima i u njima su se palile razne eterične biljke. Pretpostavljali su da sunčeva svjetlost, svjež zrak i dim eteričnih biljaka ubijaju prijenosnike kuge.

Skladište Tezon Grando bila je druga po veličini zgrada u Veneciji. Veća od nje bila je samo zgrada u Arsenalu u kojoj su se pleli konopi za venecijanske brodove.

Osim pomoraca i putnika iz dalekih krajeva, na izoliranom dijelu otoka bili su smješteni i vojnici čiji je zadatak bio kontrolirati da nitko ne ode s otoka prije isteka roka predviđenog za raskuživanje. Pokušaj bijega kažnjavao se smrću vješanjem na samom otoku.

Riječ lazaret, koja se, osim u Veneciji, koristila za karantene i u našim lučkim gradovima, dolazi od riječi Nazareth, od imena otočića iz venecijanske lagune na kojem je bila smještena prva karantena.

Vanja VALTROVIĆ

www.slobodnadalmacija.hr

Najčitanije