9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Znate li legendu o ribaru Tumburku?

Gospa kapelica
Gospa Kapelica

Protekle subote Rogozničani i njihovi gosti proslavili su blagdan Gospe od Kapelice. Koliko je to slikovito zavjetno hodočašće značajno za Rogoznicu, najbolje govori podatak da su 2. srpnja, kada se ona štuje, izabrali i za Dan opštine.

Legenda kaže da je rogoznički ribar Tumburko daleke 1722. godine lovio ribu na rtu poluotoka Gradine i ugledao neobičnu svjetlost. Kada se približio, ugledao je svetu sliku koja prikazuje Djevicu Mariju u posjetu rodici Elizabeti. Sliku je čak tri puta nosio kući, ali se ona na neobjašnjiv način vraćala uvijek na isto mjesto. Rogozničani su to protumačili kao Gospin znak, pa su na tomu mjestu podigli kapelicu u znak štovanja. Prema predaji, Gospa od Kapelice Rogozničane je spasila i 1887. godine, kada su mjestom harale crne ospice.

Od Gradine do mista

– Tih godina puno je ljudi umiralo. No, kada su se Rogozničani zavjetovali Majci Božjoj i počeli bosi hodočastiti na Gradinu, ospice su prestale. Taj zavjetni blagdan slavi se 24. siječnja – kazuje nam Rogozničanka Nidija Antić, koja je svake godine uključena u organizaciju proslave blagdana Gospe od Kapelice.

Nidija je i ovaj put bila zadužena za kićenje oltara na središnjemu rogozničkom trgu na koji se postavlja Gospina slika nakon što se brodom preveze s Gradine. S trga se slika nosi u procesiji do rogozničke župne crkve, gdje ostaje do prve nedjelje nakon Gospe od Karmela. Jednako kao i pohođenje, tako je i povratak Gospine slike na Gradinu vrlo atraktivan, jer brod koji odvozi sliku plivajući prate rogoznički mladići.

Gospa kapelica
Gospa Kapelica

I kao već gotovo tristo godina, tako je i jučer Gospina slika s Gradine brodom dovezena u Rogoznicu. Taj časni posao odradio je 87-godišnji Ljubo Lovrić.

– Radim to još od 1974. godine, praktički otkako sam napravio brod. Mislim da ću odraditi još ovu godinu i onda posao prepustiti unuku. Ma, da pravo kažem, nije to posao, nego velika čast. Ajde dobro, treba se malo pripremiti, piturati i okititi brod – govori Ljubo Lovrić.

I Ukrajinci na fešti

Po tradiciji, Gospinu sliku na brodu i procesiji nose četiri mlade djevojke iz Rogoznice. Osim toga, na jastucima se nosi i Gospino zlato – prekrasan i rijetko viđen starinski nakit koji je zapravo zavjetno blago koje su Rogozničani naraštajima darivali svojoj nebeskoj zaštitnici. Ove godine, čast da nose Gospinu sliku dobile su Marica Ercegović, Kristina Gracin, Ema Vukorepa i Martina Radić.

– Zaista, ovo je velika čast. O tome tko će nositi Gospinu sliku odlučuje svećenik i njegove pomoćnice. Jasno da mi moramo biti uzorne, voditi ispravan život, često dolaziti na mise i moliti – kaže Kristina Gracin, koja već treći put nosi Gospinu sliku.

Gospa kapelica
Gospa Kapelica

A u pohode svojoj nebeskoj zaštitnici, unatoč nesnosnoj vrućini, došli su Rogozničani svih generacija. Među njima je i Zvijezda Šalov.

– Moj otac je četrdeset godina služio u crkvi i zvonio ručno. Gospu slavimo još malo pa tristo godina. Ona je jedina majka u koju vjerujemo i koja nas sve štiti. Dok god budem mogla, dolazit ću na procesiju, kao i cijela moja obitelj – rekla nam je Zvijezda.

U Rogoznici smo susreli i umirovljenoga generala Rahima Ademija. Očito, za njega vrijedi ona – otamo si odakle ti je supruga.

– Ah, ima nešto istine i u tome. No, mi svake godine dolazimo dočekati, a potom i ispraćamo našu Gospu – kazao nam je Ademi.

Zanimljivo, rogoznički blagdan imao je i međunarodni, čak i multikonfesionalni predznak. Naime, svetkovinu Gospe od Kapelice nije željela propustiti ni četveročlana ukrajinska obitelj Viatkin.

– Ljetujemo u Rogoznici i kada smo čuli za blagdan, raspitali smo se o čemu je riječ i svakako smo željeli prisustvovati procesiji jer smo izrazito religiozna obitelj. Inače, Rogoznica je prekrasna. More je perfektno, a pogled nevjerojatan – zaključila je Ukrajinka Marina Viatkina.

Najčitanije