12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Živa riba zarobljena u meduzi

 

Riba u meduzi
Riba u meduzi

Australski fotograf Tim Samuel zaslužan je što možete vidjeti ovaj nadrealni prizor žive ribe zarobljene unutar meduze.

Samuel je ronio u zalivu Byron kada je ugledao ovaj neobični duo. Znao je da je naletio na nešto posebno, ali nije imao pojma koliko je to jedinstveno i rijetko dok slika nije postala viralna.

“Riba je bila zarobljena unutra, ali njen rep je bio izvan meduze pa je mogla upravljati kretnjama i pomicala je i sebe i meduzu”, kazao je Samuel. On i njegov kolega promatrali su prizor oko 20 minuta dok je riba kružila u krugovima, a u nekom trenutku je jednostavno stala s kretanjem. Svakako da sam bio pomislio da je oslobodim, ali na kraju sam odlučio da priroda nastavi sama svojim tijekom”, kazao je Samuel koji se podvodnom fotografijom bavi već 20 godina, ali nikada još nije naletio na nešto tako bizarno.

Rob Condon sa Sveučilišta North Carolina kaže da bi se moglo raditi o hidromeduzi i dodaje kako se puno životinja na neki način poveže s meduzama, ali nije bio siguran koja je vrsta ribe.

“Važnost ovakvih vrsta povezivanja i dalje slabo razumijemo, ali očito je da meduza pruža neku uslugu u ekosistemu koja treba ovoj vrsti ribe”, rekao je Condon.

Lisa-Ann Gershwin, koja se bavi taksonomijom meduza, isto tako nije sigurna o kojoj se meduzi točno radi i kaže da liči na dvije vrste takozvane himere, Cubozoa i Scyphozoa, ali ne odgovara njihov izgleda žarnjaka. “Svakako da se ovdje desilo nešto čudno”, kaže ona.

“Teško je reći je li se ovdje dogodila katastrofa, ili je riba sretna što je unutra”, rekao je Ian Tibbetts, podvodni biolog Sveučilišta Queensland. Tibbets sumnja da se radi o mladuncu koji se nastojao sakriti unutar krakova meduze.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije