Završeno polaganje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije

podmorski-kabal-crna-gora-i-italija
podmorski-kabal-crna-gora-i-italija

Polaganje podmorskog energetskog kabla između Italije i Crne Gore u crnogorskom podmorju sa rta Jaz ka Italiji završeno je juče, prenosi Pobjeda.

Kada kompletan projekat bude gotov, Crna Gora će biti u središtu energetskih tokova povezujući se sa energetskim sistemom Italije i Zapadne Evrope, čime će postati energetska spona Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom (EU).

Polaganje kabla, dugog 157 kilometara, sa crnogorske strane išlo je dinamikom bržom od planirane, tako da su posljednji metri kabla položeni juče oko 13 sati, potvrđeno je Pobjedi iz izvora bliskih kompaniji Terna.

Polaganje podmorskog kabla sa crnogorske strane počelo je 20. novembra.

Kabl se polagao sa broda “Skarerrak” norveške kompanije Neksans, koji je specijalizovan za polaganje kabla. Podmorski kabl, čija ukupna dužina između Peskare i rta Jaz iznosi 455 kilometara, se sastoji iz tri dijela.

Italijanska kompanija Terna je od italijanske obale već položila 136 kilometara kabla početkom prethodne godine, a nakon završetka polaganja sa crnogorske strane, u januaru naredne godine, kreće se sa polaganjem trase kabla koja će povezati ta dva dijela kabla.

Početkom naredne godine trebao bi da bude položen kompletan podmorski kabl između Italije i Crne Gore, dok bi projekat energetskog povezivanja trebao da bude završen krajem 2018. godine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.