8 C
Kotor

Slušaj online radio

Zašto se boca šampanjca razbija o novi brod?

Zašto se boca šampanjca razbija o novi brod?

Pomorci svijeta kažu „da je brod kao čovjek”. Kao i dolazak djeteta na svijet i porinuće broda potrebno je svečano proslaviti.

Običaj da se pri porinuću novog broda ili prilikom odlasaka na prvu plovidbu razbije boca šampanjca u njegov trup postoji dugi niz godina, no zapravo je obilježavanje tog svečanog trenutka poznat još od davnina, a povezan je uz prizivanje sreće. Naime, postoji priča da je prije 5000 godina jedan brodograditelj iz Babilona rekao: „Za sretnu i sigurno plovidbu bogovima žrtvujem vola“.

Drevni Grci, Rimljani i Egipćani također su tražili od svojih bogova da njihovim brodovima podare sreću i da štite njegovu posadu od loših uvjeta na dalekim morima. Tako su stari Grci tijekom svečanosti isplovljavanja nosili vijence maslinovih grana oko glave, pili vino u čast boga Posejdona i brod polijevali vodom što se smatralo blagoslivljanjem. U starom Rimu su o pramac broda razbijali posudu s crnim vinom koje je simboliziralo krv i to je trebalo udobrovoljiti Neptuna, boga mora. Drugi su narodi, poput Babilonaca, prinosili volove, Turci su žrtvovali ovcu, a Vikinzi i Tahićani nudili su bogovima ljudsku krv, prenosi Pomorac.net

Religijski aspekti „krštenja“ broda opstali su do suvremenog doba, naročito u zemljama u kojima su stanovnici većinom rimokatolici. Poznat je slučaj kada se Malteški vitezovi u 17. stoljeću krstili brod, a tom su prigodom dva fratra molila na novom ratnom brodu i prskala svetu vodicu po njemu. Prije vjerskih vođa taj su zadatak obavljali članovi monarhije ili vojni dužnosnici.

Prije Malteških vitezova, 1610. godine, princ od Walesa bio je prisutan prilikom porinuća broda „Prince Royal“ i tada je iz vrlo dragocjenog pehara od plemenitog metala otpio gutljaj crnog vina pa ga zajedno s peharom bacio preko palube – za sreću.

Kako je to ipak bilo preskupo i nije bilo praktično, umjesto bacanja pehara u more brod se ispraćao razbijanjem boce vina. U 19. stoljeću vino je zamijenjeno šampanjcem, budući da je to piće bilo popularnije među aristokracijom i zato se smatralo najboljim izborom za krštenje broda. Ta se praksa održala do danas, a u nekim se arapskim zemljama, umjesto šamšpanjca, za sretnu i sigurnu plovidbu broda razbije boca devinog mlijeka uz čitanje molitve iz Kurana.

Najčitanije