14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Zanimljivost – Vrijeme kad kantori mijenjaju boje

Spondyliosoma cantharus - Foto: Stefano Guerrieri
Spondyliosoma cantharus – Foto: Stefano Guerrieri

Kantor (Spondyliosoma cantharus) je riba koja živi u jatima po čitavom Jadranu na dubini od pet do 150 metara, ali najviše voli strme kamene obale sa bistrim morem. U proljeće, kada more počne grijati iznad 15 stepeni, mijenjaju bolju u drečavo plavu – vrijeme je za mrijest.

Kantori iz šire okoline skupljaju se svake sezone na tradicionalna mjesta za polaganje jajašaca gdje su možda i sami začeti. Mužjaci mijenjaju boju, čime signaliziraju da su spremni za parenje.

Ove ribe su dvopolci.

U prvom dijelu života su ženke, a nakon nekoliko godina kada narastu oko 400 – 500 grama, mijenjaju pol – u mužjake. Prije mrijesta mužjaci iskopaju malu rupu u pijesku gdje će ženka položiti svoja jajašca, i onda otići od gnijezda. Mužjaci brinu o njemu.

Spondyliosoma cantharus - Foto: Stefano Guerrieri
Spondyliosoma cantharus – Foto: Stefano Guerrieri

Oni čuvaju gnijezdo od girica i fratara, i danima, marljivo, laganim pokretima peraja, ali i duvanjem uz pomoć škrga, “osvježavaju” more iznad gnijezda. Na taj način se brinu da jajašca imaju dovoljno kiseonika.

Ribari znaju mjesta gdje su kantori u aprilu, ali, srećom, lov nekoliko primjeraka neće nužno oštetiti jato. Jedino na što je čovjek vidljivo uticao je to da na mjestima gdje su se nekada lovili kantari od 2,5 kg, danas su tu oni do kilogram težine.

Najčitanije