Zadrani zadovoljni i puni planova: Japance će nam zimi dovoditi – tune

Gosti s dalekog istoka

Festival tune
Festival tune

Zadarski “Tuna & Sushi festival” usred siječnja probudio je Zadar iz zimskog sna. U središtu mrtve turističke sezone doveo je goste s Dalekog istoka, ulice i trgovi barem su nakratko oživjeli i pokazali da se i zimi može – “ljetovati”. Za sudionike pionirske manifestacije organiziran je i prvi turistički izlet brodom u uzgajalište tuna, što bi moglo označiti početak novoga turističkog proizvoda u Zadru i prvo konkretno oživljavanje zimske sezone.

Brod, koji ljeti obično vozi turiste na Kornate, isplovio je po umjerenom burinu s japanskim gostima, ali i s japanskim turoperatorima i članovima diplomatskog kora Južne Koreje, Australije i Japana prema uzgajalištu “Kali tuna” ispod Vele Lamjane. Tamo su s tolikim zanimanjem gledali hranjenje, kažu, ponajboljih tuna na svijetu da je time bio ugodno iznenađen i Želimir Kramarić, pomoćnik ministra turizma.

Sjajna manifestacija

Ovo je sjajna manifestacija koja treba podići vidljivost Zadra i zadarske regije. Uvjeren sam u uspjeh jer imamo velik interes japanskog veleposlanstva i japanskih partnera, novinara i turoperatora. Japanci su gosti koji inače nisu primarno vezani uz sunce i more i boravak tijekom ljeta, kao većina naših europskih tržišta, ali to nije dovoljno, mi moramo kreirati proizvode zbog kojih bi oni dolazili u Hrvatsku. Zadarska je regija drugi najveći izvoznik tune u Japan na svijetu i to moramo povezati s turizmom – proizvodnju tune s ponudom jedne vrste gourmeta, gastronomije koju azijski gosti vole, ne samo japanski, nego i južnokorejski, čiji je broj prošle godine povećan za 600 posto, ali i kineski gosti, turisti iz Tajvana… Zanimljivo je da je tuna najkvalitetnija u siječnju, izvan turističke sezone, i ona će biti pokretač sezone u razdoblju kad se inače turizam ne događa. Podržat ćemo to i u sklopu projekta “Hrvatska 365”, koji se financira novcem HTZ-a, a kojemu je cilj da sezona traje čitave godine – kaže Kramarić.

– Zamislite da za nekoliko godina u zadarskoj regiji imate nekoliko tisuća gostiju iz Azije koji će ovdje uživati u sushiju, u prekrasnoj kulturnoj ponudi grada Zadra, sve to povezano s karnevalskim svečanostima koje su blizu… To može biti turistički proizvod od kojega se može dobro živjeti i koji može zimi napuniti zadarske hotele. Ideju je velikim dijelom potaknuo japanski veleposlanik Keiji Ide, koji je pokazao puno volje da se ovo pokrene, a zadarska je turistička regija zapravo u kratkom vremenu sve jako dobro organizirala – dodaje Kramarić.

Veliki interes japanskog veleposlanstva mogao bi se pretvoriti i u konkretnu podršku japanske vlade, jer ono što je vidjela i doživjela japanska delegacija u Zadru ostavilo je snažan dojam i postoji spremnost da i sami pridonesu još većem festivalu dogodine koji bi trajao više dana, a koji bi doveo i prve “prave” japanske turiste. U Zadru se već razrađuje ideja da se pokrene sushi-akademija, koja bi trajala tjedan dana, a na koju bi bili pozvani svi chefovi iz Hrvatske kako bi se kultura sushija i sirove hrane proširila u cijelu Hrvatsku, s tendencijom da manifestacija preraste u najveći festival sushija izvan Japana.

Atrakcija

Jelena Yamasaki iz Počasnog konzulata RH u Osaki podrijetlom je iz Hrvatske i udana je za Japanca. Zadovoljna je što su uzgajalište tuna obišli i predstavnici turističkih agencija iz Japana koji rade na novim turističkim proizvodima za japanske goste.

– Oni su do sada preskakali Zadar ili bi bili samo u kratkom razgledanju, ali tuna sada širom otvara ta vrata jer je mogućnost kušanja tune, kao i odlazak u uzgajališta i hranjenje tune, njima nova atrakcija. Japanci inače jedu onaj “fatty part” ili masni dio tune, koji je najskuplji u Japanu. Dok naši, kad režu tunu, to obično bacaju, Japanci su spremni puno platiti za to! Razmišljamo o tome da stvorimo program boravka u Zadru u kojem bi japanski turisti mogli brodovima ići na izlete u ribogojilišta i hraniti tunu, što je za njih vrhunski doživljaj. U gastronomiji bismo im pripremili dva programa, jedan s degustacijom dalmatinskog pršuta i sira, što također jako vole, i drugi sa sushijem, koji su zadarski kuhari sada naučili pripremati – otkriva Jelena, koja odlično poznaje japansko i hrvatsko turističko tržište, dodajući da bi Japancima zimi mogle biti zanimljive i zaleđene Plitvice.

A što kažu Japanci?

Fujita Makoto uvoznik je tune u Japan i njegova tvrtka ima sjedište u Budimpešti, u Mađarskoj.

– Prvi put sam u Zadru i nisam očekivao da ću vidjeti toliko povijesnih spomenika. Hrvatska tuna koja se mogla kupiti u Japanu bila je najskuplja i smatra se premium tunom. One su male, ali su zbog niske temperature mora vrlo kompaktne i imaju odličnu kvalitetu mesa. Svakako bih opet došao u Zadar, već dogodine. Živim već tri godine u Mađarskoj, a obavezno barem jednom mjesečno dođem u Hrvatsku na ribarnicu kupiti vašu tunu, kojom napunim velike hladnjake. To mi je najveće veselje, ne mađarski gulaš, nego hrvatska tuna – kaže Makoto.

 

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.