Zadarski alpinisti osvojili Zlatnu planinu

Uspjeli su postići ono što u zimskim uvjetima nije pošlo za rukom nijednoj drugoj ekspediciji u posljednjih 25 godina, od raspada SSSR-a.

Zadarski alpinisti osvojili su Zlatnu planinu. Uspjeli su postići ono što u zimskim uvjetima nije pošlo za rukom nijednoj drugoj ekspediciji u posljednjih 25 godina, od raspada SSSR-a.

Peteročlani tim planinarskog kluba Sv. Bernard (Bogdan Brakus, Dražen Tomljenović, Boris Zupčić i Marino Grgurev) predvođen predsjednikom kluba Nevenom Zrilićem uspeo se na dva vrha u Kurajskim Altajima. Tijekom uspona na Kupol (3556 m) i Jubilej (3602 m) društvo su im pravili ruske kolege Vitalij Ivanov i Kostantin Botvenko.

Najveći problem u osvajanju vrhova bile su ekstremne sibirske hladnoće. Temperatura se na ovoj planini ne diže iznad -35 stupnjeva, a pri samim vrhovima često se mjeri i -60 stupnjeva. Polazišna baza u dolini Ak-tru nalazi se na visini od 1850 m, a nekad je bila korištena kao kamp sovjetske državne alpinističke reprezentacije.

Članovi ističu da ima je bila iznimna čast penjati u društvu dvojice ponajboljih ruskih alpinista (osvajali brojne svjetske vrhove, postavljali prvenstveni smjer na K2), a činjenica da je u proteklih 25 godina bilo više neuspješnih pokušaja uspona ovaj poduhvat čine jednako važnim kako za hrvatski, tako i za ruski alpinizam.

Ekspedicija planinarskog kluba Sv. Bernard pod nazivom „Zimski Altaj 2015.“ započela je 25. anuara a očekivani povratak u Hrvatsku je 11. februara. Uz ostvarivanje međunarodne sportske suradnje, cilj ove ekspedicije je snimanje dokumentarnog filma o kulturi, životu i povijesti altajskog naroda u Sibiru. U ostvarivanju tog cilja od iznimne su nam važnosti iskustvo i znanje našeg člana i dugogodišnjeg planinarskog vodiča u agenciji Hausser Bogdana Brakusa – kaže se u saopštenju iz PK Sv Bernard – Zadar.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.