9.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Zadar – Lučka uprava ne namjerava ograničiti kruzerima dolaske u Zadar

Zadar – Foto Luka Gerlanc/Hanza Media

Zadarska Lučka uprava ne namjerava ograničiti dolaske kruzera na svoje područje poput Dubrovnika, a možda i Splita.

Baš suprotno, Zadru je svaki gost s brodova na kružnim putovanjima dobrodošao, a cilj je povećati njihove dolaske, i to već iduće godine, sa sadašnjih 130 tisuća putnika na željenih 170 tisuća.

Usporedbe s Dubrovnikom, pa i Splitom, doduše su nepotrebne jer tamošnje luke uvelike premašuju broj dolazaka kruzera u odnosu na Zadar, ali i kod nas se od gradnje i dovršetka luke Gaženica situacija u tom segmentu poboljšava, pa se od nekadašnjih 20 do 30 tisuća putnika s brodova na kružnim putovanjima “preko noći” skočilo na 130 tisuća, što je impresivan rast, a mogućnosti su zapravo neograničene – kaže Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja za marketing Lučke uprave Zadar.

– Imali smo 17-postotno povećanje u prvih šest mjeseci ove godine, ali ćemo do kraja 2017. imati nešto stagnacije pa ćemo se poravnati s prošlogodišnjim brojkama. Ograničenje dolazaka koje najavljuju Dubrovnik i Split zapravo je gubljenje 40-ak ticanja, ali ne zbog toga što su oni loše odradili posao, nego je brodar promijenio itinerar. Mi to nećemo puno osjetiti, a dogodine, dapače, mislim da ćemo imati i do 170 ticanja i oko 170 tisuća putnika – ističe Štambuk.

Gaženica može sve

– Razlika u odnosu na situaciju prije otvaranja luke Gaženica drastična je jer ako se kruzer nema gdje vezati, on naprosto neće doći. Osim što Gaženica ima izvanredne mogućnosti primanja svih vrsta kruzera, proširila se i ponuda raznih izleta za goste kako bi se taj turistički segment što bolje odradio, jer on znači i konkretnu zaradu, s tim da opet gosti budu zadovoljni onim što dobiju za cijenu koju plate. Brodari, pak, nisu imali ni najmanju primjedbu do sada u pogledu luke, koja je napravljena po mjeri najnovijih brodova koji u nju pristaju – kaže Štambuk.

Ono u čemu Zadar prednjači nad ostalim jadranskim lukama koje prihvaćaju kruzere jest duljina zadržavanja gostiju. U Zadru oni prosječno ostaju od 8 do 10 sati, dok se u Dubrovniku zadrže od četiri-pet sati. Razlog su najviše izleti koji se na Plitvička jezera, NP Krka ili na ostala odredišta ne mogu organizirati u kraćem vremenu pa se gosti zadržavaju dulje, a računa se da potrošnja sa svakim satom ostanka gosta raste za prosječnih deset eura.

Prema studiji koju je Institut za turizam izradio još 2007. godine, prosječna potrošnja kruzing-gostiju u Zadru bila je 82 eura, ali to nije jedini benefit od kruzera, jer čim brod dotakne luku mora platiti lučke pristojbe, koje, ovisno o veličini kruzera, iznose od 5 do 10 tisuća eura, zatim pilotažu, privez i odvez, razne servise turističkih agencija, pomorskih agenata, sustav opskrbe brodova, odvoza smeća i raznih drugih usluga, tako da je ukupna korist višestruka, a ona će se, u godinama koje dolaze, nastojati još više povećavati – zaključuje Đoni Štambuk.

GAŽENICA
Putnika 11,4 posto više
Nova putnička luka Gaženica praktički u svim segmentima prometa bilježi značajan porast. Možda najviše raduje izniman porast prometa vozila u domaćem, ali i međunarodnom prometu, gdje je u prvoj polovini 2017. godine zabilježeno 20.000 vozila više nego u istom razdoblju lani.

U prvih šest mjeseci 2017. godine promet putnika u domaćem prometu u Gaženici iznosio je 525.939 putnika, što je rast od 11,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Promet putnika u domaćem prometu u luci Zadar Grad iznosio je 411.936 putnika, što je rast od 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Promet putnika u međunarodnom prometu iznosio je 2096 putnika, što je rast od 38,8 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Najčitanije