11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Volontiraju na Murteru – Želimo upozoriti na važnost održivog razvoja

Murter
Murter

Sonia Vasquez Marquez (25) iz Galicije u Španjolskoj i Ewelina Bilinska(27) iz Malopoljskog vojvodstva u Poljskoj godinu dana bit će stanovnice otoka Murtera. Riječ je o volenterkama koje na otoku borave od 7. januara u sklopu projekta Europske volonterske službe “More je život 4”.

Nastavak je to prethodno uspješno provedenih projekata “More je život 1, 2, 3”. Provodi ga Udruga Argonauta, a odvijat će se u Edukacijskom centru za održivi razvoj otoka i priobalja u Murteru. Glavne teme projekta su edukacija za prirodu i okoliš, aktivno građanstvo i kreativnost mladih. Cilj im je nastaviti podizati svijest lokalne zajednice i šire javnosti o važnosti održivog razvoja i neiskorištenih lokalnih resursa, te proširiti utjecaj Edukacijskog centra za održivi razvoj.
Volonterke će biti angažirane u mnogim aktivnostima koje provodi udruga, poput edukacije djece i mladih o pitanjima prirode i okoliša. Uz to će učiti hrvatski jezik, promovirati kulturu zemalja iz kojih dolaze te približiti mladima mogućnosti u Europskoj volonterskoj službi.

Pomagat će, također, u dnevnim aktivnostima Edukacijskog centra u ljetnoj sezoni, kreirati edukativne i kreativne radionice za djecu, pomagati u promotivnim i administrativnim poslovima u organizaciji. Sudjelovat će i u pripremi i provedbi razmjena mladih, lokalnih volonterskih akcija i razviti svoj osobni projekt.

Udruga Argonauta time se nada uspostaviti snažnu vezu u civilnom sektoru između Hrvatske, Poljske i Španjolske te motivirati mlade ljude da se aktivnije uključe u aktivnosti civilnog društva na otoku i šire.

Lokalna zajednica otoka Murtera provedbom projekta bit će bolje informirana o europskom Erasmus+ programu preko kojeg Europska unija financira čitav prijekt.

Najčitanije