Vjetroelektrana 85 kilometara od obale!

vjetroelektrana

Ovo je priča koja za naše, uslove, doista zvuči kao znanstvena fantastika. Vjetrofarma Gemini u idućih 15 godina, a smještena je oko 85 kilometara od sjeverne obale Holandije, zadovoljavat će energetske potrebe oko 1,5 milijuna ljudi.

U sezoni najjačih vjetrova elektrana će imati proizvodni kapacitet od oko 600 megavata i opskrbljivati obnovljivom energijom oko 785.000 holandskih domaćinstava, kaže se u saopštenju.

“Sada smo službeno u operativnoj fazi”, izjavio je izvršni direktor Geminija Matthias Haag za AFP prilikom svečanog obilježavanja završetka projekta koji je osmišljen 2010. godine. Projekt je vrijedan 2,8 milijardi eura a oformljen je kao suradnja kanadske nezavisne tvrtke za obnovljivu energiju Northland Power, proizvođača vjetroagregata Siemens Wind Power, nizozemskog izvođača pomorskih radova Van Oord i tvrtke za preradu otpada HVC.

Bio je to “prilično složen” poduhvat, istaknuo je Haag, “posebice zbog toga što je ova vjetrofarma relativno daleko od obale… pa je zahtijevala značajnu logistiku”.

Gemini će imati udio od oko 13 posto u ukupnoj nizozemskoj opskrbi energijom iz obnovljivih izvora energije i oko 25 posto u opskrbi strujom iz energije vjetra, dodao je Haag.

Također će pomoći smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za čak 1,25 milijuna tona, navodi se u izvješću.

Holandija je i dalje ovisna o fosilnim gorivima na koja i dalje otpada oko 95 posto njezine opskrbe energijom, kako je pokazalo izvješće ministarstva gospodarstva iz 2016. godine. Nizozemska vlada obvezala se ipak do 2020. godine proizvoditi oko 14 posto energije iz obnovljivih izvora, odnosno 16 posto do 2023. godine.

Do 2050. godine zemlja bi trebala biti “ugljično neutralna”, što znači da bi količina emitiranih štetnih plinova trebala biti izjednačena s količinom apsorbiranih, odnosno izbalansiranih.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.