16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

„Vis“ postaje ronilačka atrakcija u Hrvatskoj

VIS u Puli čeka potapanje
VIS u Puli čeka potapanje

Nekadašnji komandni brod Flote Jugoslovenske Ratne Mornarice, brod „Vis“, uskoro će biti namjerno potopljen kod rta Kamnejak u Istri, kao ronilačka atrakcija- pišu hrvatski mediji.

Praksa namjernog potapanja isluženih starih ratnih brodova kao ronilačkih atrakcija i vještačkih grebena na kojima se razvija morski život, već godinama je vrlo prisutna u svijetu, naročito u SAD koja je u te svrhe iskoristila čak i stari nosačl aviona „Oriskany“. Potapanje „Visa“ biće pionirski takav poduhvat u Hrvatskoj gdje je zbog toga već mijenjana i legislativa. Brod će, prema riječima njegovog vlasnika, preduzetnika Arsena Brajkovića biti očišćen od svih potencijalno štetnih materija i predmeta opasnih za ronioce, prije nego što bude potopljen kod rta Kamenjak. Prema planu, glavna paluba „Visa“ biće na dubini od 18 do 20 metara, što će olupinu činiti dostupnom većini ronilaca-početnika koji rone na komprimirani vazduh.

„Vis“ je izgrađen 1956 godine u Puli kao peti u seriji putničkih brodova tip „Gradovi“ pravljenih za potrebe riječke „Jugolinije“. Umjesto da kao četiri svoja mlađa blizanca služi kao trgovački brod, „Vis“ je prefarban u golubije sivu boju ratnog broda, opremljen jakim sredstvima radio-komunikacije i drugom posebnom vojnom opremom, naoružan PVO topovima i pretvoren je u komandni brod Flote JRM. Brod od 662 tone punog deplasmana, dug 57 i širok skoro 9 metara, imao je i udobne salone i druge prostorije u koje je pored članova redovne posade, mogao primiti i 35 oficira-članova štabnog osoblja Komande Flote. „Vis“ je 1995 bio jedan od ratnih brodova koje je tadašnja Vojska Jugoalvije ustupila Vladi Crne Gore u zamjenu za stambeno naselje Pinješ kod Ulcinja, ali je i pored toga, brod stacioniran u luci Bar, redovno korišten za potrebe Komande Mornarice. Godine 2002, od Vlade Crne Gore kupio ga je Arsen Brajković koji je nekada na „Visu“ služio vojni rok u JNA i namjerava je stari ali vrlo lijepi i kvalitetan brod, rekonstruisati u ultaluksznu mega-jahtu retro dizajna. Zbog nedostatka finansijskih sredstava i nedovoljne podrške banaka, Brajković taj plan nikada nije ostvario, pa je sada odlučio da „Vis“ koji već godinama trune na mrtvom vetz u Puli,namjerno potopi kao ronilačku atrakciju u istarskom priobalju.

VIS u Puli
VIS u Puli

U Crnoj Gori je do sada u više navrata pokretana inicijativa da se na sličan način obogati ponuda ovdašnjeg ronilakog turizma, stvore vještaki grebeni na kojima se razvija morski život i kvalitetne vrste riba dobijaju nova staništa, a istovremenu stvaraju fizičke prrepreke za nelegalno kočarenje. Država zvanično nije podržala niti jednu od takvih inicijativa od kojih je najambicionzija svakako bila ideja hercegnovskog ronioca, istraživača podmorja i autora dokumentarnih filmova Dragana Gačevića koji se založio da se na morskoj granici Crne Gore i Hrvatske ispred Boke, namjerno potopi rashodovana raketna fregata VPBR-31 „Split“. Vlada se oglušila o taj zahtjev pa je 95 metara dugi atraktivni stari ratni brod od preko 2.000 tona deplasmana, umjesto na dnu mora gdje bi decenijama donosio prihod kao ronilačka atrakcija, prodat kao sekundarna sirovina za oko 400 hiljada eura Albancima, pa je prije dvije godine „Split“ završio izrezan u hrpi starog željeza u Draču u Albaniji. Iako nije postojala zvanična državna podrška za takve poduhvate, „privatna inicijativa“ je na Crnogorskom primorju ipak u proteklih nekoliko godina uspjela da napravi četiri nove ronilačke atrakcije, namjernim potapanjem rashodovanih i dotrajalih brodova – bivših minolovaca M 143, M 142 i M 121, te ribarske koče „Pasqua“, dok je igra slučaja – odnosno kradljivci koji su poharali taj brod i ukrali i djelove kingston-ventila, učinili da se između Perasta i Risna prije dvije godine potone i rashodovani veliki vojni remorket PR-38 „Tunj“. Ovaj atraktivan brod koji leži na samo 15-tak metara dubine uz samu obalu, već je postao jedna od najvećih atrakcija za ronioce na Crnogorskom primorju.

Najčitanije