10 C
Kotor

Slušaj online radio

Vela Luka – Časnici grčke obalne straže stižu preuzeti prvi od šest brodova

Poto: Dino Donjerković
Poto: Dino Donjerković

Članovi komisije časnici obalne straže Grčke stižu danas u Velu Luku preuzeti prvi od 6 naručenih brodova. Naime proteklog tjedna uspješno su u nazočnosti naručitelja I inspektora Klasifikacijskog društva Bureau Veritasa obavili primimopredajna ispitivanja, te će po tehničkom prihvatu od strane grčke obalne straže u Veloj Luci biti transportiran u Grčku, gdje će uslijediti konačna primopredaja naručitelju. Brod je duljine preko 25 m, maksimalna brzina 32 čvora, smještaj za posadu od 6 članova, kao I poseban prostor za prihvat 25 unesrećenih osoba na moru. Opremljen je suvremenim navigacijskim i komunikacijskim uređajima, opremom za pronalazak i spašavanje utopljenika u moru.

-Svojom izvedbom brod ispunjava najstrože uvjete klase za brze plovne jedinice i sposoban za plovidbu pri stanju mora 6 kaže Dino Donjerković i dodaje – Projekt je dijelom financiran iz sredstava EU u sklopu programa osiguranja vanjskih granica, dijelom sredstvima Republike Grčke.U ovom trenutku brodogradilište radi pod punim kapacitetom, zaposleno je dodatnih oko 50 radnika te angažirana kooperacija za potrebe realizacije ugovora s Grčkom obalnom stražom kao i ugovorenih poslova za isporuku opreme za spašavanje hrvatskim, talijanskim i ruskim brodogradilištima istakao je na kraju director prodaje Grebena Dino Donjerković.

Velolučki Montmontaža Greben sa 170 radnika počeo je gradnju brodova za naručitelja grčku obalnu stražu s kojim je početkom prošle godine potpisao ugovor vrijedan 13,38 milijuna eura. Iako je Grebenu prijetio stečaj, uz podršku države I gospodarske diplomacije danas imaju osiguranih 200 milijuna kuna poslova za prošlu I slijedeće dvije godine.Svima koji su sudjelovali u spašavanju Grebena I očuvanju radnih mjesta neizmjerno smo zahvalni kaže predsjednik Uprave Montmontaža Greben Mladen Žanetić, a posebno smo zahvalni ministarstvima gospodarstva, financija I vanjskih poslova, gospodarskoj diplomaciji I hrvatskom veleposlaniku u Grčkoj.

Poto: Dino Donjerković
Poto: Dino Donjerković

Kako ni u svojim najboljim godinama taj škver nije prelazio godišnju razinu od 50 milijuna kuna prihoda, jasno je kako ta tvrtka, ali I mnogi drugi gospodarstvenici balansira između lakog upadanja u stečajni ambis i poslovnog uzleta. Na primjeru Grebena očito je ključ uspjeha u hrabrosti menađmenta, strpljenju I povjerenju radnika, te sluhu i pomoći države.

Najčitanije