9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Usprkos hladnoći nisu propustili kupanje prvi dan nove godine

Šibenik novogodišnje kupanje
Šibenik novogodišnje kupanje – Photo Šibenik in

Uprkos buri i temperaturi mora od samo 6 stepeni, u Šibeniku se nastavlja novogodišnja tradicija. Uz druženje, glazbu i kuvano vino, deset hrabrih i ovu je godinu započelo kupanjem na gradskoj plaži Banj. Uz zvuke klasične muzike, nagrađivane mlade violinistice Lane Plančić, zaplivali su u hladnome moru.

Novogodišnje je kupanje i ovaj put privuklo mnoštvo Šibenčana. Prilika da se uz glazbu, fritule i kuvano vino, upute prve novogodišnje čestitke.

A tradicija se ne prekida ni na splitskim Bačvicama. U podne su najhrabriji zaigrali picigin. Okupili su se rekreativci svih uzrasta, među njima i jedna dama, te 74-godišnjak koji je ondje redovito već pedeset godina. Kažu da je danas u odnosu na protekle dane, kada je bilo i minus osam – posve ugodno i u moru i na buri i suncu.

Opatijski “kukali” (čakavski: galebovi) i ove su godine Opatijcima i svim opatijskim gostima novogodišnju čestitku uputili otvaranjem sezone kupanja prvoga dana nove godine točno u 13 sati.

Šibenik novogodišnje kupanje
Šibenik novogodišnje kupanje

Sedmorica Opatijaca, odjevenih u starinske prugaste “kostime” i s novogodišnjim crveno-bijelim kapicama na glavama, na plaži Slatini su ušli u more, nazdravili šampanjcem i okupali se kod kipa Djevojke s galebom.

Opatijski kukali su, sada već tradicionalno, kupanje u moru prvog dana nove godine počeli još 2004. godine, na 160. obljetnicu turizma u Opatiji.

Hrabro je bilo i četrdesetak pulskih kupača koji su na pulskom kupalištu Mornar tradicionalnim plivanjem i šampanjcem zaželjeli sugrađanima zdravu, sretnu i uspješnu godinu, a začetnici novogodišnjeg kupanja u Puli Almi Šešliji sretan 84. rođendan.

Pulski kupači ne osvrću se na dob – najmlađa je sedmoipolgodišnja Lana.

Najčitanije