12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

UNESCO zaštitio haenyeo kulturu ronjenja

Haenyeo - žene ronioci
Haenyeo – žene ronioci

Haenyeo, odnosno žene ronioci s korejskog otoka Jeju ove sedmice uvrštene su na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. 

Na sjednici nadležne komisije UNESCO-a održane u Adis Abebi u Etiopiji istaknuto je kako haenyeo kultura zaslužuje međunarodno priznanje za očuvanje tradicionalnih rituala u regiji, prenoseći tehnike s generacije na generaciju, slijedeći pritom ekološki prihvatljive načine eksploatacije mora.

Od 17. stoljeća tamošnje žene ronioci opstajale su skupljajući iz mora ribe, morske ježince i alge.

“U to vrijeme nije bilo druge industrije na otoku, a kako žene nisu bile obrazovane, ronjenje je bio jedini način da se brinu o obitelji”, kaže Choa Hye-kyung s Jeju instituta za razvoj. U to doba i muškarci i žene su bili uključeni u ronjenje, a kasnije je otok doživio poljoprivredni procvat zahvaljujući uzgoju mandarina. No, žene Jejua nastavile su roniti. Kultura haenyeo sastoji se od “muljila”, ronilačke tehnike, “jamsu-guta”, ceremonijalne molitve za sigurno ronjenje te “haenyeo norae”, pjesama koje žene ronioci pjevaju kada se brodovima upućuju na pučinu. Isto tako, kada izranjanju i udahnu zrak ispuhujući iz pluća deoksigenirani zrak ispuštaju “sumbi”, zvuk sličan zviždanju.

www.scubalife.hr

Najčitanije