20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

UNESCO zaprijetio Veneciji zbog kruzera koji “ubijaju” grad

Venecija
Venecija

Venecija će biti stavljena na UNESCO-vu listu ugrožene svjetske baštine, ako Italija ne zabrani megakruzerima ulaz kroz venecijansku lagunu i to do februara 2017. godine, piše Telegraph.co.

Unescova odluka ima za cilj talijansku Vladu natjerati da što prije počne primjenjivati strategiju i plan upravljanja povijesnom jezgrom te kruzerskim prometom ili da se suoči s posljedicama. Naime 2015. UNESCO-va misija u Veneciji je utvrdila da je broj stanovnika i turista u povijesnoj jezgri ovog grada u potpunoj neravnoteži te da to čini veliku štetu te dala smjernice talijanskoj Vladi, koja ih još nije počela primjenjivati.

Italija na listi svjetske baštine ima čak 51 lokalitet, najviše od svih država u svijetu, a novinarka Telegrapha smatra kako bi stavljanje Venecije na listu ugrožene baštine, na kojoj se uglavnom nalaze afrički i poneki azijski lokaliteti bila velika sramota.

I dok venecijanski gradonačelnik, poduzetnik Luigi Brugnaro i dalje podržava kruzerski turizam i ne pokazuje namjeru odustajanja od svojih uvjerenja, predsjednik talijanskog Fonda za okoliš, Andrea Carandini, kaže kako je masovni turizam uništio Veneciju te da ona sad ima  trećinu stanovnika koje je imala u 18. stoljeću.

“Samo 50 000 ljudi živi u povijesnoj jezgri Venecije, a dođe oko 30 milijuna turista godišnje. To nije održivo. Ako se ovako nastavi grad će umrijeti”.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije