16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

UNESCO preporučio zabranu sidrenja kraj Lokruma

Park prirode Orsula - Dubrovnik
Park prirode Orsula – Dubrovnik foto Boka News

UNESCO je u svom izvješću o Dubrovniku preporučio i da se zabrani sidrenje kruzera u kanalu između Lokruma i Grada, odnosno Svetog Jakova. Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Mato Franković kaže kako to i jest uloga budućeg terminala u gruškoj luci.

– U mišljenju UNESCO-a jasno stoji kako se proširenjem luke u Gružu znatno smanjio broj putnika s kruzera koji se iskrcavaju u starom portu. Njihova je preporuka da se kruzerima zabrani sidrenje pokraj Lokruma. Inače, jasno je rečeno kako je smisao terminala upravljanje brojem putnika s kruzera i njihovo smanjenje na prihvatljivu brojku, odnosno treba ih disperzirati na šire područje jer je nedopustivo da u jednom trenutku u povijesnoj jezgri bude 15 tisuća turista. – kazao je Franković za Dubrovnikpress.hr.

– Inače, svakako je zanimljiva preporuka iz UNESCO.a Prema nekim kriterijima u povijesnoj jezgri u jednom danu ne bi smjelo biti više od 8 tisuća turista. Stoga i mišljenje UNESCO-a da Dubrovnik mora ići na kvalitetu, a ne kvantitetu. – kazao je Franković.

www.dubrovnikpress.hr

Najčitanije