8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Ulovio pagra krunaša od 11 kg

 Teo Grgurinović Šamija  sa pagrom
Teo Grgurinović Šamija sa pagrom

Poznati neretvanski ribolovac Teo Grgurinović Šamija iz Čeveljuše pokraj Ploča, nakon jednogodišnje potrage, uspio je ispuniti vlastiti zavjet i s mora se vratiti s kapitalcem, pagrom krunašem teškim gotovo jedanaest kilograma!

Ulovio ga je u moru između Hvara i Korčule, na dubini od šezdesetak metara.

Šamiji je u zadnjih godinu dana ovo bio peti pokušaj, a onima koji znaju udaljenost od Ploča do mjesta gdje je kapitalac ulovljen, jasno je koliko su bili troškovi goriva, opreme i slično.

– Nema ribe koju do sada nisam ulovio, ostao je samo on. Nakon brojnih bezuspješnih pokušaja prijatelji su me zezali kako će ga pojesti živog ako ga ulovim. Na kraju je završio na gradelama i u gregadi.

Bio je to neopisiv osjećaj kada sam konačno postigao cilj. Zadovoljstvo je još veće jer ga, koliko je poznato, u Neretvi još nitko nije ulovio – rekao je ponosno ribar iz Čeveljuše, koji je bio spreman u lovu na pagra idući put otploviti do Mljeta i Vele Luke.

Kapitalac je ulovljen na udicu parangala dugačkog sedam kilometara, a naper je bio srdela i haringa.

Inače, pagar krunaš u Jadranu nije masovan, pa se rijetko pojavljuje u ribarskim ulovima.

Uglavnom ga love sportski i rekreacijski ribolovci, dok se alatima gospodarskog ribolova lovi malo i rijetko. Sezona lova počinje sredinom ljeta i traje do kraja jeseni, ovisno o meteorološkim prilikama.

Pagar je riba iz iste obitelji ljuskavki kojoj pripadaju kvalitetne i najkvalitetnije ribe.

Tijelo mu je izduženo, visoko i bočno spljošteno, slično kao zubacu, ali ima čelo izbočeno u obliku nekakve grbe, što posebno dolazi do izražaja kod mužjaka.

Ante Šunjić

Najčitanije