7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Ulcinj – Film o solani iz radničke perspektive

solana-so
solana-so

Centar za zaštitu i proučavanje ptica, u saradnji sa Međunarodnim centrom za održivu kulturnu saradnju „Krug“, organizuje predpremijerno prikazivanje dokumentarnog filma „Izgubljeno blago Ulcinja“ u srijedu, u 20 sati i 30 minuta na Adi, čime se ujedno i svečano otvara Green Culture Fest, koji će trajati od 22. do 24. septembra.

“Ovaj polusatni dokumentarac pripovijeda nešto drugačiju priču ulcinjske Solane, iz perspektive radnika, i povećen je upravo njima. Namjera svih aktera uključenih u zaštitu Solane jeste da ovim filmom opomenemo institucije sistema da je Solana važna sa aspekta zaštite prirode, ali da ništa manje nijesu značajna prava radnika, koji su bili najvažnija kopča u održavanju tog važnog ekosistema. Želimo da prikažemo relevantnim institucijama, koje još nijesu preduzele niti jednu konkretnu akciju u pravcu zaštite područja i proizvodnje soli, zapise sjećanja i ponos radnika koji su proveli svoj životni vijek na jednoj od najvećih i najznačajnijih solana na Mediteranu” piše u saopštenju.

Snimanje dokumentarca, autora Gregora Šubica i Kawka produkcije, omogućeno je zahvaljujući Partnerskom fondu za ugrožene ekosisteme i Euronaturu

Više o samom festivalu:

Od 22. do 24. septembra na Adi Bojani će se održati drugi dio “Green Culture” ekspedicije gdje su učesnici pozvani da diskutuju o pravnim, umjetničkim, političkim i tehnološkim pogledima na odnos čovjeka i životne sredine.

Učesnike festivala očekuju sjajni predavači, počevši od moderatora Ansumana Bisvasa i Mark Baklija, uključujući i Al Gorovog direktora “Climate reality”-ja za Evropu, Žolta Bauera; osnivača “Emoto” mirovnog projekta za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, Meta Torntona; advokaticu za međunarodne ekocide, Femke Vijdekop, ali i lokalne aktiviste i NVO sektor.

Više informacija o festivalu i programu možete pronaći na: www.greenculture.world

Najčitanije