Ukida se tradicija 60 godina – Brodska linija Dubrovnik – Rijeka

Photo: Marko Gracin
Photo: Marko Gracin

Dužobalne linije Rijeka – Dubrovnik više neće biti, piše Novi list. Uprava Jadrolinije odlučila je kako idućeg ljeta više neće financirati nerentabilnu liniju, koju je ovog ljeta održavala vremešna »Liburnija«, pa će ovaj brod vjerojatno ići u prodaju ili u rezalište, ovisno o interesu na tržištu.

Time se gasi i višestoljetna tradicija dužobalnog povezivanja sjevernog i južnog Jadrana, odnosno tradicija duga 60 godina koliko su liniju povezivali brodovi Jadrolinije. Ovoga ljeta neslavno je propao možda i posljednji pokušaj spašavanja dužobalne linije, jer na kraju nije realiziran dogovor Jadrolinije i niza jedinica lokalne samouprave, koje su trebale izdvojiti 7,65 milijuna kuna (od toga Dubrovnik 1,5 milijun) te tako subvencionirati održavanje linije za koju je Jadrolinija trebala osigurati 3,5 milijuna kuna.

Pored toga što ostaje bez dužobalne linije, Jadroliniju ‘muči’ i nepravomoćna presuda koju je, kako doznaje Novi list, ovih dana Trgovački sud u Splitu donio u korist upravitelja stroja 2. kategorije u postupku protiv Jadrolinije od koje taj pomorac potražuje 37 tisuća kuna. Prema nepravomoćnoj presudi, Jadrolinija je upravitelja stroja tijekom 2009. i još tri godine zaredom, zakidala za razliku plaće dok je bio na godišnjem odmoru. Jadrolinija mu, naime, nije isplatila naknadu plaće za godišnje odmore u visini njegove prosječne mjesečne plaće u prethodna tri mjeseca, već mu je isplaćivala naknadu plaće u visini njegove osnovne plaće.

Ovakva politika isplate plaća pokazalo se pogrešnom i suprotnom Zakonu o radu. S obzirom da je na Jadrolinijinim brodovima zaposleno oko 1.100 pomoraca, može se očekivati da će većina njih također pokrenuti postupke, pogotovo ako presuda u korist upravitelja stroja postane pravomoćna.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.