20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Uprkos pokušaju spašavanja uginula velika kornjača koja je sinoć stigla u Pulu na oporavak

Kornjača
Kornjača

BILA JE POTHLAĐENA I U IZUZETNO LOŠEM STANJU

Velika kornjača koju su jučer građani našli u Zadru, te je sinoć u 23 sata dopremljena na oporavak u Pulu, u Aquarium, nažalost je uginula. Kako je za Regional Express rekla biologinja Aquariuma Karin Gobić, ‘kornjača je bila u izuzetno lošem stanju, pothlađena i narušenog imunološkog sustava. Za sada je teško procijeniti njezinu dob, vjerojatno ima između 50 i 70 godina, a sa svojih 95 centimetara spada među najveće primjerke kakve se rijetko viđa u Jadranu, više se kreću u Mediteranu. Ovo je druga kornjača ovakve veličine koju sam vidjela, a kroz naš Centar za oporavak morskih kornjača dosad je prošlo više od 130 kornjača’.

Gobić je kazala kako je kornjaču jučer po pronalasku pregledao veterinar Marino Mirčeta koji se u Zadar uputio iz Pule. Po dolasku nije niti jednom udahnula, a sudeći po obraslinama na oklopu, najvjerojatnije je da je duže vremena plutala. Vanjskih ozljeda nije bilo, a obdukcija na koju će se leš kornjače uputiti već danas, pokazati će točan uzrok ugibanja. Pretpostavlja se da je bila stara, narušenog imunološkog sustava kojemu su presudile izuzetno niske temperature.

Glavate želve autohtona su, danas ugrožena i strogo zaštićena vrsta. U slučaju uočavanja ranjene ili iznemogle životinje, potrebno je nazvati Centar 112. Kako nam pojašnjava naša sugovornica, cijela hrvatska obala pokrivena je s veterinarima koji znaju pristupati tim životinjama, a tu je i HAOP – Hrvatska agencija za okoliš i prirodu.

Kornjača
Kornjača

Iako je ova glavata želva stigla prekasno i više joj nije bilo spasa, u pulskom Centru za oporavak morskih kornjača nalaze se još tri druge kornjače za koje još uvijek ima nade i spasa.
To su Shiggy – Lola dvogodišnja mezimica zaposlenika Aquariuma, Grande koji ima 25 godina, a pronađen je kod Malog Lošinja, te dvadesetogodišnja Lunga.
Ove kornjače su u Aquarium nažalost stigle zbog ozljeda, Grande ima ozlijeđenu glavu i napola je slijep a pretpostavlja se da je zahvaćen propelerom. Lunga je u dosta lošijem stanju, vidi lošije od Grandea i njezina ozljeda glave je vjerojatno nastala namjernim udarcem. Zasad samo pluta.

(Piše: Doris Floričić/Foto: Manuel Angelini)

http://www.regionalexpress.hr/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije