14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

UberBOAT – u Hrvatskoj od 12. juna

BOAT00

“Uber” će 12. juna i službeno objaviti početak rada na moru, odnosno početak pružanja usluga taksi-prijevoza brodovima na području od Zadra do Dubrovnika te na svim dalmatinskim otocima.

Iz same tvrtke o detaljima nisu željeli govoriti, glasnogovornik Matija Mesić nam je tek kratko poručio kako će 12. juna biti objavljeno priopćenje za medije, no zna se kako će hrvatski “UberBOAT”, kako glasi naziv nadolazeće usluge, biti “Uberov” svjetski ekskluziv.

Razvedenost hrvatske obale, broj turista koji je posjećuju i milosrdna klima idealni su, procijenili su čelnici tvrtke iz San Francisca, za probno širenje biznisa s asfalta na valove.

– U četiri dalmatinske županije tijekom ljetnih mjeseci, oko osam i pol milijuna gostiju preveze se do otoka – u ožujku je novinarima kazao Davor Tremac, generalni direktor “Ubera” za jugoistočnu Europu.

Tremac je uvjeren kako će se turisti koristeći “Uberove” aplikacije lakše i brže prebacivati s kopna na otoke i s otoka na otok, pri čemu će profitirati i lokalni prijevoznici, koji će, objašnjava, paralelno moći raditi i za “Uber” i za sebe.

– Plan nam je angažirati glisere s različitim brojem mjesta koji će biti dostupniji od postojećih taksi-brodova. Suradnja s “Uberom” jamči ne samo veći broj klijenata, nego i njihov lakši pronalazak – ustvrdio je Tremac.

No, kako se i najbolji planovi izjalove, a ovaj je definitivno dobar – uostalom na kopnu dokazano unosno funkcionira – tako bi i morska “Uberova” brazda mogla ostati neuzorana. Razgovarali smo, naime, s nekolicinom postojećih morskih taksi-prijevoznika, sasvim slučajno odabranih, i svi su nam rekli kako se s “Uberom” nisu dogovorili. Svi su, rekoše, bili na sastancima, svima je, potvrdiše, ponuđena suradnja, ali i svi su, priznaše, suradnju odbili.

– Nije mi baš jasna njihova računica. Ideja je da na našu cijenu oni dodaju svoju proviziju od 25 posto, a to će teško proći jer klijenti od “Ubera” očekuju 25 posto nižu cijenu, a ne višu – kaže nam Marko Crnjak iz “Blue Cave Travela”.

U “Uberu” su na već spomenutoj ranoproljetnoj prezentaciji govorili o cijenama koje će ovisiti o broju putnika.

Split – Hvar za 50 eura

– Iako ćemo cijene usluga formirati tek kad se lansira aplikacija, one se neće mnogo razlikovati od reklamiranih cijena postojećih taksi-brodova, pa bi vožnja od, recimo, Splita do Hvara koštala 40-50 eura po osobi – najavio je tada Davor Tremac.

Naši sugovornici redom tvrde kako takvo razbacivanje eurima nije ozbiljno.

– Hm, brzi transfer od Splita do Hvara za 40 ili 50 eura moguć je samo pod uvjetom da je gliser od 12 putnika pun, a da bi se napunio, potrebno je neko vrijeme, a to onda znači da se gubi smisao “Ubera” jer njihovi klijenti uslugu žele odmah. Jednoga, pak, putnika po toj cijeni sigurno neće voziti – objašnjava Marko Crnjak.

Realna cijena za đitu od Splita do Hvara, ispod koje je, prema Crnjakovim riječima, neisplativo ići jest 350 eura. Iznajmljuje se, naravno, brodica, a ne sjedalo, pa u konačnici, kad je gliser kapaciteta 12 osoba popunjen, može se proći i s manje od 30 eura “po glavi”.

– Što je više ljudi, to je cijena po osobi manja, ali za najam broda cijena je fiksna, inače nema smisla ni voziti – veli Crnjak, dodajući kako se od Splita do Hvara i natrag samo na gorivu potroši 1000 kuna, a gdje su još skiper i amortizacija broda, od kojih najjeftiniji iz njegove game dođe 40.000 eura.

U “Uberu”, ako je suditi prema prijašnjim izjavama, itekako dobro znaju u što se upuštaju. Neuspjeh im, međutim, nije opcija.
– Naša će usluga biti prepoznatljiva korisnicima, odnosno stranim turistima koji se već voze “Uberom” u mnogim gradovima – otkriva Tremac glavni “Uberov” forte. Ukratko: misli lokalno, djeluj globalno.

Joško Petrić iz “Dalmatia Expressa” nema ništa protiv “Ubera”, dapače, potvrđuje nam kako su na razgovorima bili korektni i nisu išli na nož prema postojećim morskim prijevoznicima, ali se svejedno svrstao među skeptike.

– Činjenica je da oni bez nas ne mogu raditi jer nije ovo “sine, tata je kupio auto pa ajde ti malo vozi za ‘Uber'”. Moj je dojam da oni nisu baš najbolje shvatili kako stvari na moru funkcioniraju. Brodovi su drukčiji od automobila, ono što je na cesti dvije minute, na moru je tri sata. Ono što je inače njihova prednost, ovdje bi se lako moglo pokazati kao mana jer brodovi ne mogu kružiti po moru i čekati klijentov poziv – objašnjava Petrić.

Toni Jurjev iz Prvić Luke, vlasnik tvrtke “Taxi Boat Kristian”, također nije našao zajednički jezik s uberovcima. Zasad.
– Oni prije svega računaju na svoju klijentelu, na masovnost i laku dostupnost. No, s nižim cijenama to nema nikakve veze, ta priča je samo marketinški trik jer cijene koje oni spominju nisu ni blizu realnima. Osobno se ne brinem, ako se dogovorimo, dobro, ako ne, opet dobro, “Uber” mi teško može ugroziti posao, spremio sam se, pa nisam ja od jučer – zaključuje Jurjev.

www.slobodnadalmacija.hr

Najčitanije