14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U Splitu otvoren 17. Croatia Boat Show

Split
Split

Bez velike pompe – točno u podne splitski Croatia Boat Show širom je otvorio svoja vrata, koja će otvorenima ostati sve do nedjelje, 19. travnja. Sedamnaestu godinu za redom, tek drugu na zapadnoj obali, nautičku meku možete obići i vi, svakoga dana od 9 do 19 sati. Cijena ulaznice je prilagođena vremenu u kojem živimo, pa tako u četvrtak morate izdvojiti 20, a u petak, subotu i nedjelju po 25 kuna za obići 70 plovila, što u moru, što na suhom.

– Sajam, nažalost, nije veći nego lani. To je naša realnost, u nautičkom sektoru vlada kriza i činjenica je da novi brodovi ne ulaze u Jadran, a polovni ga napuštaju, marine su praznije nego prije, do oporavka nije još uvijek došlo, kazuje nam Vicenco Blagaić, kreator Sajma koji je jedno vrijeme bio čak šesti po redu u svijetu.

– Eh, kada se sjetim 2006. godine… Tada je zbog posjeta Croatia Boat Showu čak 130 privatnih aviona sletjelo na splitski aerodrom, sjetan je Blagaić.

No, njegova tvrtka Profectus iz principa nije željela odustati od organizacije, pa su se potrudili i ove godine okupiti brodograditelje, proizvođače brodske opreme i nautičke odjeće, kao i agencije, predstavnike marina, zastupnike gumenjaka, jedrilica i motornih plovila…

– Sedamdeset plovila je tu, od onih malenih ribarskih do velikih, luksuznih jahti, vjerujem da se ima stvarno puno toga za vidjeti, a izgleda i da će nas poslužiti vrijeme, veli Robert Šormaz, tehnički direktor Sajma, sretan i presretan što im je Grad izašao u susret i bez kune i lipe im ustupio korištenje Zapadne obale.

U šetnji obalom zamijetili smo i prekrasno plovilo marke Monte Carlo 65. Nije ni čudo što nam je gotovo dvadeset metarska jahta „upala u oko”, jer ovo je prvi put da se svijetu i narodu prikazuje u Hrvatskoj. Izgrađena od kevlara i karbona budućeg će kupca koštati oko 2.5 milijuna eura. Odmah u blizini ukotvila se jedrilica Hanse 455, koja je također premijerno prikazana.

– Osnovna cijena, bez PDV-a je 169.500 eura. Zainteresiranih uvijek ima, ali najčešći su kupci oni koji se plovilo odluče isplatiti kroz njegovo iznajmljivanje. ‘Easy Yachting’ je sistem u kojem imate minimalno učešće, a ostatak financirate kroz čarter – pojasnio nam je Domagoj Miličić, direktor Croatia Yachtinga Split.

Foto: Ante Čizmić

Najčitanije