4 C
Kotor

Slušaj online radio

Spektakularna gusarska bitka u omiškoj luci privukla mnogobrojnu publiku

Omiš-gusarska-bitka
Omiš-gusarska-bitka

Sa moćnom izvedbom pjesme “Omiška stina” klape Pasika iz Kostanja, započelo je 10. izdanje ove godine jubilarne Omiške gusarske večeri. Uprizorenje, unikatna rekonstrukcija pomorske bitke iz 13. stoljeća kada su Omišani na predaju prisilili mletačku flotu, privukla je mnogobrojnu publiku. “Načičkali” su se oko gradskog porta grada na ušću Cetine i stranci i domaći, s pažnjom prateći događanja na moru gdje je “kočoperno” uplovio u valu jedrenjak Romanca venecijanskog bogataša Akoncija.

Htio je on pokoriti mještane podno omiške “stine”, no nije računao na hrabrost omiških gusara. Pa se uz zvuke kubura, topova te zveket sablji sa leđa mu iz mrklog maraka, sa pučine, prikrao jedrenjak Junior sa kojega su ga hrabri gusari kneza Malduka Kačića prisilili na predaju. A u pomoć im je priskočila i “mala” flota gusara na leutima, parancama, pasarama…

Svi su hrabro obranili svoj dom i puk od mletačkih osvajača, te im je Akoncije morao svoju slobodu platiti u zlatu, škrinjom punom blaga otkupio je svoj život, a nakon ove strašne bitke u kojoj su omiški gusari izvojevali pobjedu, svi brodovi pri prolazu Bračkim kanalom, su im plaćali – carinu!

To je koncizan bio povratak u prošlost, u bitku koja je i obilježila Omiš, budući su njihovi gusari već postali i brand, a sada uživanje u ovom atraktivnom uprizorenju prave pomorske bitke, samo je pobralo pohvalu od mnogobrojne publike. Među kojima smo “sinjali” i gradonačelnika Omiša Ivana Kovačića, pa dogradonačelnika Ivu Tomasovića, te goste im Predraga Stipanovića zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, pa saborskog zastupnika Mira Bulja, Ivu Bašića iz ministarstva turizma, kao i Stipu Čogelju županijskog pročelnika SDŽ, kao i legendarnog generala Damira Krstičevića, izaslanika hrvatskog Sabora, koji nam je kazao:

– Oduševljen sam što njegujemo tradiciju, a itekako se imamo čime podičiti!

Koliko je bilo uopće teško organizirati cijelu večer, pravu pomorsku bitku “dovesti” u gradsku luku upitali smo i idejnog začetnika cijele ove priče Joška Stellu, direktora Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, koja je uz samu županiju SDŽ, te Grad Omiš i Turističku zajednicu Omiša, organizator evo već desete gusarske bitke.

– Izazovno, no raduje što smo stvorili prepoznatljivu priču, koju iz godine u godinu oplemenjujemo. Tako za naše desetljeće, imamo tri dana programa. Prvi je bio Dan malih gusara, gdje su djeca svih uzrasta odjeveni u gusarske odore imali svoju potragu za blagom. Večeras smo imali pomorsku gusarsku bitku, a sutra premijerno prikazivanje dokumentarno-igranog filma “Omiški gusari” gdje su povjesničari i sa talijanske i naše obale, predstavili gusarstvo kroz stoljeća – istaknuo je čelnik TZ SDŽ.

Najčitanije