Tragedija “Baron Gautsch” iz 1914. godine i dalje intrigira

Izlozba Gautsch 2016.
Izlozba Gautsch 2016.

Izložba o austrijskom parobrodu “Baron Gautsch”, potopljenom 1914. godine na putu od Malog Lošinja prema Trstu, izazvala je veliko zanimanje lošinjske publike. Dvije godine nakon što je izložba premijerno postavljena u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli, gdje je bila četiri i pol mjeseca, sada su i Lošinjani vidjeli izbor od 111 predmeta, većinom izvađenih s mjesta potonuća broda između Brijuna i Rovinja.

Parobrod “Baron Gautsch” 13. avgusta 1914. isplovio je iz Malog Lošinja. Bilo je to vrijeme izbijanja I. svjetskog rata, te je na putu od Kotora prema Trstu, “Gautsch” trebao dovesti na sigurno one koje je početak rata zatekao na jadranskoj obali. Bilo je tu mnogo majki s djecom, a prema svim raspoloživim podacima, na brodu je bilo i više od 327 putnika i članova posade, koliko je dokumentirano – pretpostavlja se da je putovalo čak 529 osoba, iako je brod bio registriran za tristo osoba. Brod je naišao na minu, i to upravo u minskom polju koje su postavili – Austrijanci. Havariju je preživjelo 190 osoba.

Mjesto potonuća sada je velika ronilačka atrakcija, najveća u istarskom akvatoriju, s tim da je ondje ronjenje dopušteno isključivo uz dozvolu Ministarstva kulture RH.

Na izložbi u palači “Fritzi” Lošinjskog muzeja, izloženi su predmeti i oprema s broda, poput brodskih prozora, časničke odore, registra putnika i drugih dokumenata, posuđa iz brodskog restorana. Izložene su fotografije i zemljopisne karte, a dio izložbe su i dokumentarni filmovi “Il Naufragio del Baron Gautsch” (Potonuće “Barona Gautscha”) autora Renza Carbonere i “Posljednja plovidba Barona Gautscha” Marina Brsca, te zvučni zapisi – pročitana svjedočanstva preživjelih putnika. Popis putnika, iako nekompletan, odaje da je na brodu bilo i Lošinjana, na što upućuju karakteristična ovdašnja prezimena.

Na otvaranju su govorili autorica izložbe Katarina Pocedić i direktor pulskog muzeja Gracijano Kešac, a u ime domaćina ravnateljica Lošinjskog muzeja Zrinka Ettinger Starčić i v.d. gradonačelnica Ana Kučić. Izložba će biti otvorena do 9. prosinca.

Foto: Bojan Purić

Izvorotoci.net
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.