11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Tradicija duga dva desetljeća: Djed Božićnjak izronio iz mora na Rivi

Ronioci bor
Ronioci bor – Foto: Mario Todorić/Hanza media

Jeste li bili dobri ove godine? – povikao je Djed Božićnjak koji je u petak izronio iz mora na Rivi – Split i pozdravio štićenike udruga za inkluziju osoba s teškoćama u razvoju „Lastavice” i „Zvono”, te brojne okupljene koji su oduševljeno promatrali njegov izron praćen bengalkama, ali i polaganje osvijetljenog božićnog drvca u more.

Ta tradicija postoji točno 20. godina zahvaljujući Podvodno-istraživačkom klubu „Mornar”, a čast da na okruglu obljetnicu obuče odijelo Djeda Božićnjaka, pripala je njihovom članu Ivanu Perkoviću, koji nas je uvjeravao da se nisu smrznuli i da je more na ugodnih 17 Celzijevih stupnjeva.

Prvi put izlazimo s poklonima i stavili smo naglasak na taj humanitarni dio. Nadam se da ćemo im uveseliti Božić! – kazao nam je ronilac u ime svojih kolega s kojima je u more položio metalno drvce koje je i onda nastavilo svijetliti.

Djed Božićnjak je po izlasku na kopnu sjeo i krenuo s podjelom darova štićenicima. Ideja da se akcija nadogradi na takav način došla je od Petronija Tasića, pripadnika splitskog GSS-a i kluba Mornar.

Predložio sam da uvedemo i taj jedan novi trenutak s humanitarnom notom i da se zajedno družimo. Postavili su nam uvjet da moramo znati finski jezik jer Djed tamo živi, ali mislim da nam neće zamjeriti što to nismo savladali – našalio se avanturist pritom se zahvaljujući dobrim ljudima koji su svojim donacijama razveselili štićenike udruge „Lastavice” i „Zvono”.

Neobično je da Djed izlazi iz mora, vjerojatno je tu sletio helikopterom, bilo je odlično vidjeti ga! Jelka mi je isto fantastična – kazala nam je oduševljena Sanela. Njezine kolege također je zadivio prizor crvenog mora i izrona omiljenog božićnog lika koji im je donio poklone.

Svakome je drago kad nešto dobije, uzela sam jedan paket i za svog dečka. Ipak bi mi najdraže bilo dobiti mobitel na „touch”, dala bih ga svom momku – rekla nam je Vesna Halilović, no ona nije jedina koju bi najviše razveselilo da ispod božićnog drvca pronađe pametni telefon.

Ovo je akcija zaista prekrasna. Njihov je doživljaj uvijek isti kada vide Djeda Božićnjaka i dobiju dar, kao kada dijete otvara prvi poklon. Mi to s vremenom zaboravimo, a oni u tome zaista uživaju i znaju cijeniti. Mobitele i tablete svi priželjkuju, no to izbjegavamo jer ih je onda teško od toga odvojiti i potaknuti na druge aktivnosti – objasnio nam je Antonio Požgaj, profesor tjelesne i zdravstvene kulture koji radi u udruzi Lastavice, oduševljen jučerašnjim događajem.

Foto: Mario Todorić/Hanza media

www.slobodnadalmacija.hr

Najčitanije