13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Tone bakalara na dnu mora

Bakalar
Bakalar

Engleski ratni brod Mary Rose potonuo je 1545. od posljedica napada s francuskog broda u Solentu, tjesnacu između Engleske i otoka Wight. Olupina pronađena 1971. iz mora je izvađena 1982. godine. Zajedno s brodom iz mora su izvađeni i brojni predmeti (oružje, navigacijski, glazbeni i medicinski instrumenti) koji su i bez detaljnije analize puno govorili o životu na ratnom brodu u 16. stoljeću.

Izvađene su i kosti 4384 ribe bez glave koje su, zahvaljujući suvremenoj znanstvenoj analizi, rekle nešto i o trgovačkim običajima toga doba. U većini slučajeva bio je to bakalar, a činjenica da je bio bez glave ukazivala je na to da je bio usoljen i osušen jer bi se ribi prije stavljanja u sol uklanjala glava.

Analizirajući proteine i genetske markere iz kostiju, zaključeno je da bakalar nije ulovljen u britanskim morima, nego puno sjevernije, između Islanda i Norveške, ili možda čak ispred Newfoundlanda. Budući da je i britansko more obilovalo bakalarom, zaključeno je da je ovaj iz sjevernog Atlantika bio jeftiniji od lokalnog i da je to navelo Royal Navy da njime opskrbljuje svoje ratne brodove.

To znači da današnja česta priča o uvoznom lobiju koji uzrokuje propadanje domaćih proizvođača nije samo naša.

www.slobodnadalmacija.hr

Najčitanije