10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Tanker podigao sidro i izvukao – torpedo!

Tanker-torpedo

Prilično zastrašujuća situacija dogodila se prošlog petka u južnoj Engleskoj kada je tanker, podigavši sidro iz mora u Portlandu izvadio stari testni torpedo.

Ronilački tim poslan je na mjesto događaja gdje je odmah evakuirana većina posade s broda MT „Skaw Provider“ pod malteškom zastavom. Međutim, šest članova posade, uključujući zapovjednika, ostao je na brodu kako bi reagirali u slučaju da je torpedo eksplodira, prenosi Pomorac.net

Fotografija prikazuje torpedo probušen sidom nakon što je dignuto s 15 metara dubine.

Tanker je prevozio oko 1 000 tona goriva ili nafte, navodi časnik ronilačke jedinice u Portsmouthu, Jonathan Campbell.

“Spremnik za gorivo bio je ispumpiran u najkraćem mogućem roku kako bi se smanjili učinci moguće eksplozije”, rekao je Campbell. “Uputili smo brod da koristi svoje drugo sidro, prije no što spusti sidro s torpedom na nekoliko metara ispod vodene linije.”

Ronioci Kraljevske mornarice, inače stručnjaci za eksplozivne uređaje, morali su pristupiti torpedu i ukloniti ga na siguran način.

“Operativci su dužni tretirati torpedo kao da je „aktivno“ i opasno dok se ne ustanovi drugačije”, rekao je Campbell.” Cijeli posao obavljen je na taj način.

“Radni dijelovi unutar torpeda mogli su se vidjeti kroz pukotinu. Cijeli tim za odlaganje bombe bio je profesionalan i stručno je obavio svoj posao”, rekao je Campbell.

Nakon što je torpedo skinut sa sidra, tim ga je odnio u sigurno područje, spustio ga na morsko dno i uništio, izjavila je Kraljevska mornarica.

Cijela operacija trajala je oko sedam sati, a brod je pušten isti dan u poslijepodnevnim satima.

“Brod i posada su odahnuli kad su se riješili nepoželjnog tereta sa svog sidra”, dodao je Campbell.

Kraljevska ratna mornarica izjavila je da je torpedo britanske proizvodnje i vjeruje se da je bio testni primjerak za Portland sve do 1980-ih godina i ostao neotkriven. “Dok se razlikuje po vrsti opasnosti koju predstavljaja, testni torpedo može sadržavati vrlo zapaljiv pogonski plin”, istaknula je Kraljevska mornarica.

Tanker „Skaw Provider“, nosivosti 4.279 dwt, izgrađen je 2005. godine.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije